• Bert van Hoorn en Jose van Holten in het poezenverblijf.
• Bert van Hoorn en Jose van Holten in het poezenverblijf. Foto: Mimi van Rossem

Dierentehuis VHL wordt verbouwd

LEERDAM • Het Dierentehuis Vijfheerenlanden in Leerdam wordt de komende maanden grondig verbouwd. “Dit betekent dat er in de maand maart geen pensiondieren opgenomen kunnen worden. Want een dier dat hier op vakantie komt, moet in een hotel zitten en niet in een bouwput", merkt bestuurder Bert van Hoorn op.

Van Hoorn, die de verbouwwerkzaamheden coördineert en veel werk samen met vier andere klusvrijwilligers uitvoert vertelt: “Het is heel hard nodig dat het hele pand en de buitenruimtes van het asiel grondig worden vernieuwd. We doen veel werk zelf. Alles wat binnen onze macht ligt doe ik met vier anderen zelf om de kosten van alles beheersbaar te houden. Natuurlijk hadden we de afgelopen jaren wel een bedrag gereserveerdheid voor een eventuele verhuizing, dat wordt nu gebruikt voor de vernieuwingen. Maar alle vernieuwingen kosten ondanks de inzet van de vrijwilligers veel geld.”

Zelf financieren 
Gevraagd naar hoe de vernieuwingen worden gefinancierd antwoordt Van Hoorn: “We krijgen van de gemeente geen financiële bijdrage in de verbouwingskosten. We moeten echt alles zelf financieren, met hulp van donoren, giften en de inkomsten van de pensiondieren. We hopen dat we wel een financiële bijdrage te krijgen van Stichting Dierenlot.”

Afgelopen zomer is al begonnen met het vernieuwen van de poezenbuitenruimte en deze zijn haast gereed. Er moeten alleen aan de buitenzijde nog plexiglazen platen worden aangebracht, zodat de poezen weer heerlijk naar buiten kunnen kijken en toch uit de wind zitten. Van Hoorn: “Maar het grote werk gaat op 1 maart echt beginnen. Tenminste, als we op tijd al de benodigde materialen aangeleverd krijgen. Want net als in de woningbouw is het maar de vraag of alle materialen, die wij afgelopen zomer al hebben besteld, op tijd worden geleverd.”

Achterstallig onderhoud
Er moet veel gebeuren om het asiel weer helemaal tip top in orde te maken, hierbij rekening houdend met de nu geldende milieu -en energie eisen. Onder andere worden de kozijnen in de voor- en achterpui vervangen door kunststof kozijnen en dubbel glas. Van Hoorn: "Dit is echt hard nodig want deze zijn in staat van ontbinding.” Er is zoveel achterstallig onderhoud aan het pand aan de Koenderseweg is, omdat het jarenlang onzeker was of het asiel in verband met de ontwikkelingen van de wijk Broekgraaf op deze locatie kon blijven of naar een andere locatie moest verhuizen. “En, ja dan ga je geen of nauwelijks onderhoud plegen,” merkt Van Hoorn op.

Nu bekend is dat het dierentehuis op deze locatie kan blijven wordt er een grote inhaalslag van het onderhoud gemaakt. Naast het vernieuwen van de poezenbuitenruimte en het vervangen van de kozijnen waarin HR ++glas komt, wordt ook de lichtkoepel vernieuwd en verlaagd. Want dit scheelt in de kosten van het energieverbruik. 

Koepel 
Van Hoorn: “Maar het blijft wel een koepeltje hoor, alleen lager. Ook worden alle plafonds vernieuwd en aan de achterkant van het pand komt een luifel. Dan kunnen de honden uit de regen zitten als zij buiten op het veld zijn.” Ook binnen het pand wordt het nodige vernieuwd. De entree wordt groter en toegankelijk voor rolstoelen. Het kantoor, gelijk bij de ingang verdwijnt en bij de ontvangstruimte getrokken. In plaats hiervan wordt een balie geplaatst. De keuken en dierenverblijven worden later onder handen genomen.

Alleen voor de werkzaamheden aan dak en puien wordt een aannemer ingeschakeld. Niet alleen de vrijwillige klussers gaan - en zijn aan het werk.
Ook de gemeente Vijfheerenlanden gaat enige werkzaamheden uitvoeren om het dierentehuis toekomstbestendig te maken. Zo wordt er rond de buitenruimte van het asiel een geluidswal aangelegd en de toegangsweg wordt vernieuwd.

Mimi van Rossem