• Op diverse plekken kwamen tuinen onder water te staan.
• Op diverse plekken kwamen tuinen onder water te staan. Foto: Fas Vermeulen

Wateroverlast in Leerdam na vele regen

LEERDAM • Leerdam heeft afgelopen weekend te kampen gehad met wateroverlast, vanwege het hoge waterpeil van de rivier de Linge. 

Vooral in de Leerdamse haven en de wijk Varsseveld waren de gevolgen van de hoge waterstand duidelijk zichtbaar.

Vrijdagavond kregen 200 adressen in Leerdam al een brief op de mat waarin bewoners werden ingelicht over de kritieke stand van het water. In de brief werden de bewoners onder andere getipt om spullen in de tuin hoog weg te zetten. 

Maatregelen
Waterschap Rivierenland trof volop maatregelen om het water te reguleren. Zo meldde men: "Alle gemalen draaien op volle toeren, extra pompen draaien mee op knelpunten. Om wateroverlast op het Merwedekanaal en in Gorinchem te vermijden, doseren we zoveel mogelijk de waterafvoer van en naar de Linge."

Toch kon overlast zaterdag dus niet overal worden voorkomen. Woningen aan de Wilna in Leerdam zagen hun achtertuin deels overstromen, net als woningen aan de Narva en de Riga in de wijk Varsseveld. Het bracht op social media de discussie op gang of de gemeente er verstandig aan heeft gedaan om de Varsseveld, dat buiten de dijken ligt, ooit aan te leggen.
De Linge trad op diverse plekken buiten haar oevers. Zo liepen de uiterwaarden tussen Asperen en Leerdam op veel plekken vol. Ook in plaatsen als Geldermalsen en Buren had men te kampen met wateroverlast.

Op zondag daalde het waterpeil weer wat, waardoor hele grote problemen uiteindelijk uitbleven. Burgmeester Sjors Fröhlich dankte het Waterschap Rivierenland, politie Vijfheerenlanden, de Veiligheidsregio Utrecht en de mensen van de gemeente Vijfheerenlanden voor hun inspanningen.