• Didier Bogert is het brein achter het immens populaire TikTok account.
• Didier Bogert is het brein achter het immens populaire TikTok account. Foto: Madelief Helmhout

Vv Vianen een sensatie op TikTok met 200.000 volgers: ‘We deden of Cristiano Ronaldo interesse had’

Algemeen

VIANEN • Voetbalclub vv Vianen is online uitgegroeid tot één van de meest gevolgde voetbalclubs op sociale media. Met inmiddels 200.000 volgers op de video-app TikTok belandde vv Vianen binnen een half jaar in de top vijf van meest gevolgde Nederlandse voetbalaccounts op het platform. Didier Bogert (19) zit achter het populaire account.

Het doel van Didier Bogert toen hij het TikTok-account van vv Vianen in juni opstartte was niet om één van de grootste te worden. Hij was op zoek naar een plek waar hij de grappige momenten die hij met zijn voetbalteam in de kleedkamer beleefde kon delen. Die plek vond hij op TikTok. Binnen een maand sloeg het aan bij andere jongeren en behaalde Didier de eerste 1.000 volgers. Sinds deze week zijn dat er 200.000. “Het succes zit hem denk ik in de herkenbaarheid van de kleedkamermomenten. Iedere jonge sporter herkent die momenten met het eigen team. En omdat ze die filmpjes vervolgens naar hun teamgenoten doorsturen blijft het account alsmaar groeien.”

Cristiano Ronaldo
Een belangrijke reden dat het TikTok-account van Didier zo groot is worden als het nu is, is zijn eigen kennis van de app. “Ik plaatste zelf al wel eens filmpjes op mijn persoonlijke account en gebruik TikTok überhaupt vaak als app. Als je er eenmaal achter komt hoe die algoritmes en trends werken en je daarop inspeelt kan je heel groot worden”.

Didier gaat slim mee met de trends, plaatst met regelmaat video’s op de app én neemt het bewust allemaal niet te serieus. “Jongeren zijn ons juist gaan volgen om onze laagdrempelige, grappige video’s. Onze doelgroep zit helemaal niet te wachten op professionele producties waar uren werk in zit, dus doen we dat ook niet. Onze meest bekeken video knipte en plakte ik in elkaar met hele simpele fotoshop skills. We deden alsof Cristiano Ronaldo interesse had om bij vv Vianen te komen voetballen. Die video is inmiddels al meer dan negen miljoen keer bekeken en heeft ons duizenden volgers opgeleverd.”

Op die laagdrempelige manier blijft het voor Didier haalbaar om zijn TikTok-account te runnen naast zijn studie bedrijfskunde, zijn werk bij de pizzeria en natuurlijk het voetballen zelf. “Een half jaar lang heb ik niks verdiend met het account en heb ik het puur voor de lol gedaan in mijn vrije tijd. Inmiddels doe ik het nog steeds met veel plezier, maar krijg ik wel steeds meer aanbod voor samenwerkingen. Zo mogen we in de zomer met het hele team op een voetbalkamp voor teams uit het hele land, terwijl een kaartje normaliter 150 euro per persoon had gekost.”

Fans uit Malta
De volgers van vv Vianen komen van alle uithoeken van de wereld. Zo vroeg een volger uit Malta Didier laatst om een tenue van vv Vianen op te sturen. “Bizar vind ik het dat mensen van zo ver weg onze club ineens kennen. Onze club was in Vianen zelf niet eens de meest populaire club, laat staan nu zelfs het buitenland. Daar kan ik niet met mijn hoofd bij.” Die aanvraag uit Malta was de aanleiding voor vv Vianen om na te gaan denken over een fanshop. “We zijn druk aan het overleggen”, vertelt Didier.

Waar de teamgenoten van Didier zijn TikTok-account in eerste instantie niet al te serieus namen, zijn ze nu door het dolle heen door de bekendheid. “Ze helpen mee aan de video’s en kunnen het nog altijd maar amper geloven dat we in de top vijf van Nederlandse voetbalaccounts op TikTok staan, waar zelfs voetbalclubs als Ajax in staan. Al kan ik dat zelf allemaal ook nog maar moeilijk beseffen.”

Wedstrijden winnen
De kwaliteit van het voetbal groeit niet mee met het volgersaantal, vertelt Didier lacherig. Maar dat mag de pret niet drukken. Binnenkort speelt het voetbalteam een wedstrijd tegen dee andere voetbalclub van Vianen, Brederodes. “Die wedstrijd moeten we winnen. Als we zo veel meer volgers hebben, mogen we niet ‘het slechtere team van Vianen’ blijven.”

De voetbalclub is op TikTok te vinden via @vv.vianen. 

Madelief Helmhout