• Gert Jan en Wilma Bestebreurtje.
• Gert Jan en Wilma Bestebreurtje. Foto: Madelief Helmhout

Serie Bijzondere Bewoners Vianen: ‘Het is tijd voor een nieuwe generatie’

Algemeen

VIANEN • In de serie ‘Bijzondere Bewoners’ bezoeken we om de week een bijzonder huis in Vianen en omstreken. Wilma (70) en Gert Jan (69) Bestebreurtje wonen aan de Langendijk in Vianen waar ze hun antiquariaat aan huis hebben. Ze hebben twee dochters en zijn al meer dan 50 jaar samen.

Gert Jan: “Ruim 20 jaar geleden kochten Wilma en ik dit huis, dat tot die tijd jarenlang een huisartsenpraktijk was geweest. Daarvoor had het jarenlang voor andere belangrijke personen gediend sinds het in de negentiende eeuw gebouwd was. Zo hebben er twee burgemeesters en een notaris gewoond. Toen we het pand tijdens onze zoektocht voorbij zagen komen wisten we dat het huis de perfecte samenkomst van onze wensen was. Wilma wilde graag dichtbij Utrecht blijven wonen en wilde een huis met een grote tuin. Ik wilde juist ruimte voor ons antiquariaat, zodat we vanuit huis konden opereren. Die ruimte was er.”

Veel werk
Wilma: “Er moest wel veel gebeuren en hersteld worden toen we eenmaal hadden besloten het te kopen. Nieuwe vloeren en een trapleuning waren wel nodig, en de huisarts die er voor ons had gewoond had natuurlijk een praktijkruimte die wij konden omtoveren tot het antiquariaat. Dat het huis zo ruim is hangt samen met het feit dat we twee huisnummers hebben. Dit huis was in eerste instantie namelijk gebouwd en ontwikkelt om twee als aparte panden te dienen. Rond 1870 is daar één pand van gemaakt en is het veel dieper gemaakt.”

Gert Jan: “Dat we het antiquariaat aan huis wilden hebben, was voor ons een belangrijke voorwaarde. We verzamelen en handelen in oude boeken, daarvoor hadden we jarenlang een winkel aan de voet van de Domtoren in Utrecht. In ons vorige huis in Utrecht zijn we dat echter vanuit huis gaan doen, omdat onze klantenkring voor een groot deel uit het buitenland komt en we dus geen winkelruimte meer nodig hadden. Nu neemt onze collectie de helft van onze ruimte op begaande grond in en verkopen we nog altijd 17e en 18e -eeuwse boeken.”

Grote tuin
Wilma: “Toen we hier gingen wonen kregen we ook eindelijk een mooie grote tuin. Destijds hebben we er een tuinarchitect bijgehaald om onze tuin zo te ontwerpen dat je allerlei details van de tuin van het oude Kasteel Batestein erin terugziet. We hebben ook wel eens deelgenomen aan de Open Tuinen Dagen in Vianen, daar werd altijd heel leuk op gereageerd. 

We doen ons best om de tuin maar ook het huis goed te onderhouden. We willen de staat van het pand goed bijhouden, juist ook omdat dit zo’n bijzonder huis voor Vianen is geweest in de geschiedenis, ondanks dat er in zo’n oud pand als deze echt altijd wel iets te repareren valt. Dan is de dakgoot weer lek of moet er iets gerestaureerd worden, ga zo maar door. We hebben niet stilgezeten in de jaren dat we hier woonden en zijn blij dat we het altijd goed bijgehouden hebben, want inmiddels staat het huis sinds een half jaar te koop.”

Te koop
Gert Jan: “Ja, inderdaad. We hebben besloten dat de tijd is aangebroken om dit huis te verkopen aan de nieuwe generatie zodat ook zij kunnen beleven hoe het is om hier te wonen. We willen onze twee dochters er verder ook niet mee belasten later. Wel gaan we als het aan ons ligt absoluut niet ver weg wonen. Bij wijze van spreken zouden we in deze straat willen blijven wonen! Als dat niet zou lukken zouden we graag een huis op de Voorstraat kopen, we zijn zo aan Vianen gehecht.”

Wilma: “Zeker, en verder hebben we gelukkig geen haast met de verkoop. We realiseren ons dat het huis op een gegeven moment te groot zal worden, maar dat gevoel is nu gelukkig nog niet aan de orde. We zetten onze eigen zoektocht dus gewoon op een laag pitje totdat we ons eigen huis verkopen, tenzij ons droomhuis op ons pad komt, natuurlijk. En dan moet er uiteraard ruimte zijn voor ons antiquariaat, al zal dat vast in kleinere vorm zijn.”

Ook meedoen aan de serie ‘Bijzondere Bewoners’? Mail dan een foto én een korte versie van uw verhaal naar redactie.vijfheerenlanden@kmp.nl.

Madelief Helmhout