• Fons Dijkman, Ron de Coo, Jolanda Verkijk en Dikky Steenis.
• Fons Dijkman, Ron de Coo, Jolanda Verkijk en Dikky Steenis. Foto: Roel Helwig

Badmintonclub Vianen bestaat 35 jaar: ‘Trots op de saamhorigheid binnen de club’

Algemeen

VIANEN • Badmintonclub Vianen bestaat dit jaar 35 jaar. De vereniging, die haar trainingen en wedstrijden afwerkt in Sportcentrum Helsdingen pakt daarom groots uit, met diverse activiteiten.

Op zaterdag 14 januari viert men een feest met leden en oud-leden en hun partners. Daarnaast worden er clinics georganiseerd die worden gegeven door topbadmintonners aan de leden van BC Vianen, maar ook aan mensen die (nog) geen lid zijn is gedacht. Voor hen zijn er speciale trainingsdagen, zodat iedereen kan ervaren hoe leuk en uitdagend badminton kan zijn. 

Dit gaat gebeuren op: vrijdag 13 januari van 18.30 uur tot 20.00 uur voor jeugd, op dinsdag 17 januari van 14.30 uur tot 16.00 uur voor senioren en op woensdag 18 januari van 20.00 uur tot 22.00 uur voor volwassenen. Iedereen die interesse heeft om een shuttle te komen slaan is welkom.

BC Vianen kent vier leden die vanaf het eerste begin lid zijn: Fons Dijkman, Ron de Coo, Dikky Steenis en Jolanda Verkijk. Met Dikky, Fons en Ron kijken we terug op 35 jaar lidmaatschap.

Waarom ben je ooit begonnen met badmintonnen?
Dikky: “Ooit, in 1984 deed ik wat aan ‘passieve’ sporten. Zoals yoga en gymnastiek. Mijn huisarts adviseerde me om een meer actieve en explosieve sport te gaan doen. Mijn vriendin Anneke was een half jaar daarvoor gaan badmintonnen en ik besloot dat ook te proberen. De rest is geschiedenis. Zolang ken ik Ron en Fons ook.”

Fons: “Ik heb vanaf m’n twaalfde volleybal gespeeld in Soest, maar ik heb altijd wel het idee gehad dat badminton ook wel leuk zou kunnen zijn. Maar om de een of andere reden is het er nooit van gekomen om over te stappen. Nadat ik in 1980 in Vianen ben komen wonen, werd ik een keer uitgenodigd door mijn buurman om eens een avond mee te gaan. Ik heb dat toen gedaan met als gevolg dat ik ben blijven plakken, en dat dus al 35 jaar!”

Ron: “Omdat het zowel een team- als een individuele sport is waar je flink je energie in kwijt kan en dat er ook nog tijd is voor de sociale aspecten.”

Wat is je leukste herinnering aan BC Vianen?
Dikky: “In een ver verleden was ik clubkampioen bij de recreanten. De eindstrijd tussen twee vriendinnen was zó spannend!

Meer algemeen heb ik eigenlijk alleen maar leuke en dierbare herinneringen. Heel veel mensen leren kennen, jong en wat ouder. Helaas hebben lichamelijk ongemak, en daarna corona, wat roet in het eten gegooid, waardoor ik momenteel helaas niet actief deelneem.”

Fons: “Ik ervaar BC Vianen in het algemeen als een fijne club, waarbij iedereen op ieder niveau met elkaar kan spelen, of je nu beginner bent of juist gevorderd.”

Ron: “Ik heb geen specifiek hoogtepunt, maar elk jaar had wel zijn bijzonderheden. Zo hadden we in de beginjaren een hechte groep badmintonners met na afloop de derde ronde en later een leuke/gezellige groep voor de competitiewedstrijden.

Waar ben je het meest trots op binnen BC Vianen?
Dikky: “Op de saamhorigheid binnen de club. Of het om opvang van nieuwe leden gaat, of om het organiseren van toernooien en gezellige evenementen, we doen het altijd met elkaar en met heel veel plezier.

Het leuke is als je zo lang hebt gespeeld, dat je met heel veel verschillende leeftijden te maken hebt gehad.”

Fons: “Ik heb respect voor alle mensen binnen de vereniging, die ondanks de problemen van de laatste jaren (corona, afnemend ledental) toch deze club draaiende weten te houden. Hulde daarvoor.”

Ron: “Dat het na al die jaren nog steeds draait met een handje vol vrijwilligers en er veel oog is voor de jeugd. Ook ben ik trots op het feit dat we een gezellige groep hebben en dat iedereen zowel voor het sportieve als voor de gezelligheid komt badmintonnen.”