• Hoofdrolspelers Carin Rozendaal (Cobie) en Arie Westerhout (Jan) op het sleepbootje.
• Hoofdrolspelers Carin Rozendaal (Cobie) en Arie Westerhout (Jan) op het sleepbootje. Foto: Anja van der Grijn

Negende Termeise speelfilm ‘Kantje Boord’: ‘Het is een film van het hele dorp’

Algemeen

Ameide • Het is al vijf jaar geleden dat Cees en Anja van der Grijn hun laatste ‘Termeise speelfilm’ opnamen. Wat in 1999 begon als een wandeling met een filmcamera door het dorp, groeide uit tot een terugkerende film waarbij het hele dorp betrokken is. De negende Termeise speelfilm draagt de titel ‘Kantje Boord’.

Cees is verantwoordelijk voor het script en Anja regelt het camerawerk en de montage. Voor ‘Kantje Boord’ werden van mei tot en met september opnames gemaakt en in november legde Anja de laatste hand aan de montage van de film. "We zijn zo’n anderhalf jaar met de film bezig", licht Anja toe. "In het ene jaar schreef Cees het script en in het andere jaar draaiden we de film. Zo deden we dat om het jaar. Mensen gingen er ook op rekenen dat er iedere twee jaar een film was, maar door corona liep het anders." 

Script
Voor het script van ‘Kantje Boord’ liet Cees zich inspireren door de Lek, waar het echtpaar aan woont. "Ik lees veel en mijn inspiratie haal ik uit boeken, maar soms lijk ik de verhalen ook gewoon binnen te krijgen. Dat was met dit verhaal ook zo. Ik kreeg het binnen en toen ben ik het gaan opschrijven."

"Het verhaal begint met twee mensen die in Lexmond hun huisje uit moeten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Ze hebben een sleepbootje, en ondanks de zorgen kan Jan het niet over zijn hart verkrijgen om de boot te verkopen om zo wel genoeg geld voor de huur te hebben. Ze besluiten op het slepertje te gaan wonen. Zo’n bootje is natuurlijk leuk voor een vakantie, maar als je erop moet wonen, geeft dat spanningen. Ik wil nog niet te veel prijsgeven over het verhaal, maar zoals elke film die we tot nu toe gemaakt hebben, heeft ook deze film een goed einde", lacht Cees.

Belevingsfilm
Cees benadrukt dat ‘Kantje Boord’ een belevingsfilm is. "Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze zelf meevaren en alles meebeleven." Dat er veel op het bootje uit 1930 gefilmd is, was ook direct de grootste uitdaging voor Anja. "We blijven amateurs en je kunt een bootje niet groter maken. In het roefje kun je geen statief neerzetten, maar je wilt ook geen wiebelbeelden. Via Marktplaats kocht ik een schouderstatief, maar dat was best zwaar en ik ben ook de jongste niet meer. Dan draaiden we een scene en was ik blij als ik het gewicht van mijn schouder kon halen", blikt Anja lachend terug op de opnamedagen.

Die vonden meestal in de weekenden plaats. "Als Cees aan het begin van het jaar het script af heeft en de rollen zijn verdeeld, dan komen we met alle spelers bij elkaar. Dan worden ook de draaidagen vastgelegd. Cees plant ook altijd wat reservedagen, want er kan altijd iemand ziek worden of het weer kan tegen zitten. Dit jaar hebben we een dag heel slecht weer gehad. In de loop van de dag kwam er een gigantische bui opzetten, maar die konden we goed gebruiken in de film. Soms heb je een mazzeltje. We blijven amateurs en we roeien met de riemen die we hebben."

Film van het hele dorp
Het echtpaar is blij dat ze zich nu weer met een film kunnen bezighouden. "Het belangrijkste is dat je iets voor het dorp doet. In de eerste film speelden vijf mensen mee, maar in de vorige film waren dat er al dertig. Nu spelen er zeventien mensen uit Ameide mee", vertelt Cees.

"Van de winter hebben we geïnventariseerd hoeveel mensen er in de films meegespeeld hebben. Dat bleken 130 mensen te zijn die sinds 2003 met elkaar 200 rollen hebben gespeeld. Het is dus echt een film van het hele dorp. Als je geen enthousiaste mensen zou hebben in je dorp, dan hou je het niet vol. De mensen die eraan meewerken zijn enthousiast en de mensen die naar de filmavond komen ook."

‘Kantje Boord’ wordt drie keer vertoond: op vrijdag 27 januari om 20.00 uur en op zaterdag 28 januari om 14.30 en om 20.00 uur. De film draait in Het Spant in Ameide. Kaarten zijn vanaf 13 januari verkrijgbaar in De Kadomolen, Prinsengracht 38, Ameide.