• Debby de Lima achter haar Bechsteinvleugel.
• Debby de Lima achter haar Bechsteinvleugel. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Leerdamse Debby de Lima (D66) op dertiende plek kieslijst Provinciale Staten: ‘Ik wil ontdekken wat mijn rol kan zijn’

Algemeen

LEERDAM • Op de kandidatenlijst van D66 voor de Provinciale Staten prijkt op de dertiende plek de naam van Debby de Lima, en dat terwijl ze nog niet eens zo lang politiek actief is. “Ik vind het heel leuk om te zien hoe de politiek werkt en te ontdekken wat mijn rol kan zijn.”

De Lima groeide op in Leerdam om de Glasstad op haar zeventiende achter zich te laten en te gaan studeren. Ze woont in de loop der jaren onder meer in Leiden, Yogyakarta (Indonesië) en Rotterdam, alvorens ze zich vanaf november 2021 weer inwoner van Leerdam mag noemen, de stad waar ze is opgegroeid.

Trigger
“Ik werd getriggerd”, vertelt De Lima. “In 2016 ben ik de opleiding Photographic Design van de Fotovakschool gaan doen en ben tijdens die studie in mijn Molukse roots gedoken. Ik stelde me de vraag: ‘Wat doet mijn Molukse geschiedenis met mij als derde generatie Molukkers in Nederland?’ Mijn docent vond dit een prachtig onderwerp als afstudeerproject, waarmee ik in 2020 dan ook ben afgestudeerd. In 2021 besloot ik te verhuizen. Door de keuze te maken terug te gaan naar Leerdam viel alles op zijn plek. Ik ben thuis.”

De Lima komt in haar zoektocht naar een woning terecht in het Hofje van Mevrouw van Aerden. Voor De Lima, die een grote voorliefde voor kunst en cultuur heeft, een ideale woonplek. Ze krijgt de mogelijkheid haar Bechsteinvleugel te stationeren in de voormalige raadszaal, want De Lima speelt piano en zingt. In samenspraak met de regenten heeft zij mede een concertserie opgezet.

Niet stilzitten
“Ik wilde vervolgens niet stilzitten”, vervolgt De Lima. “Mijn vader heeft in de jaren 60 ‘Wandelsportvereniging Jong Ambon’ opgericht om Leerdam kennis te laten maken met de Ambonese gemeenschap. Toen ik terugkwam hoorde ik dat de Glasstadmars dreigde te verdwijnen. Met de wandelverenging van mijn vader in het achterhoofd, dacht ik: ‘Dat mag niet gebeuren.’

Toen ben ik breder gaan denken en me gaan afvragen wat hier verder allemaal speelt op bestuurlijk niveau. Ik ben raadsvergaderingen online gaan volgen en vond het direct ontzettend interessant. Dat heb ik een aantal maanden gedaan tot ik ‘toevallig’ online de cursus ‘Politiek Actief’ voorbij zag komen, die ik maar liefst tweemaal volgde.”

Hashtags
Haar enthousiasme voor de politiek wordt opgemerkt door Arie de Groot, bestuursvoorzitter van D66 Vijfheerenlanden, die De Lima benadert met de vraag of ze interesse heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Ze stemt toe en inmiddels is ze actief als commissielid van de commissie Welzijn, Onderwijs en Sport. Als nieuwkomer in de politiek vindt ze het belangrijk om met de inwoners van de gemeente in contact te komen én probeert ze veel te leren. Dat doet ze op geheel eigen wijze.

“Ik ga spontaan met mensen in gesprek, bijvoorbeeld met een eigenaar van een winkel die mij opvalt. Als we dan een leuk gesprek hebben, deel ik dit op mijn social media met hashtag #ingesprekmet, uiteraard met toestemming van de mensen met wie ik praat. Als beginnend politicus gebruik ik ook twee andere hashtags: #brugklasser en #politiekeschool, ik ben tenslotte nog aan het leren. Het grappige is dat mensen in de politiek me nu ook als zodanig aanspreken: ‘Hé, jij bent toch die brugklasser’, zeggen ze dan.

Provinciale Staten
Ondanks dat ze dus nog ‘in opleiding’ is, is De Lima aangespoord door fractievoorzitter Jaap Breur en bestuursvoorzitter Arie de Groot om zich aan te melden voor de Provinciale Statenverkiezingen.

“Ik voldoe blijkbaar aan het profiel, waardoor ik hopelijk zal opvallen bij de inwoners. Ik heb me erin gestort en een aantal procedures later sta ik op plek 13 van de kandidatenlijst. Momenteel heeft D66 vijf zetels in de Staten, dus de kans dat ik gekozen wordt is niet heel groot. Desondanks ga ik de komende tijd met veel plezier mee op campagne. Van een ervaren politicus hoorde ik het motto: ‘Eerst luisteren, dan fluisteren en daarna pas dingen zeggen. Hier houd ik me aan vast.”