• Paul Mook met zijn nieuwe boek.
• Paul Mook met zijn nieuwe boek. Foto: Betuwefotograaf.nl

Plekken zoeken voor verhalen

gellicum • Met zijn tiende boek brengt Paul van Mook de geschiedenis van Rumpt en Gellicum tot leven. In 1973 begon Paul met boekjes van oude ansichten uit dorpen zoals Deil, Gellicum, en Beesd. Negen regels kreeg hij om het bijbehorende verhaal te vinden. 

Dat was mooi om te doen zegt hij nu zelf, maar trots is hij nu op de laatste paar boeken. Daarin is ruimte voor uitgebreide portretten van de dorpelingen. Eind februari verschijnt 'Het boek van Rumpt en Gellicum', de publicatie is tot stand gekomen met ondersteuning van de Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe. "Het is de kunst van de kleine en herkenbare verhalen schrijven", legt Paul uit. De verhalen starten vaak met een foto, een straat of een gebouw in het dorp. 

Na het bepalen van het onderwerp begint een uitgebreid onderzoek in de archieven of open bronnen die inmiddels via internet volop beschikbaar zijn. "Heel anders dan vroeger, toen ik echt hele dagen met een vriend in de studiezaal van het archief zat. Ik word ook ouder dus ik moet zuinig zijn met mijn tijd en energie." Ook gaat Paul nog langs bij mensen die iets kunnen vertellen over een persoon, bedrijf of gebouw uit een dorp. Zo ontstaan er allemaal kleine verhalen die uiteindelijk samensmelten in een groot verhaal, een compleet beeld van het uitgelichte onderwerp.

Zo was er ooit timmerman Gerrit Hol. Paul kan door het bij elkaar zoeken van oude advertenties uit kranten een beeld geven van het bedrijf. Hij vindt een foto van Gerrit op de kermis van Beesd in 1948 en beelden van de timmerman en zijn vrouw uit de dorpsfilm van Rumpt. Een oude factuur van de firma Varsseveld uit Leerdam laat zien hoeveel hout er besteld werd en met bouwtekeningen is inzichtelijk te maken hoe het huis van de familie erbij stond. Iemand uit Asperen verteld vervolgens nog uit eerste hand dat: "De vrouw van de timmerman een deftige dame was, altijd in het zwart gekleed.

Unieke inkijkjes
Op deze manier ontstaan unieke inkijkjes in het leven van dorpelingen die er niet meer zijn maar wel hun sporen hebben achtergelaten. Een tijdsbeeld vanaf 1900 van de twee dorpen met hun verenigingen en notabelen. "Ook voor levende mensen is een plekje hoor", verduidelijkt Paul. Het boek wordt gepresenteerd op 18 februari in Rumpt en 25 februari in Gellicum, beide dagen vanaf 15.00uur in de dorpshuizen. Voorinschrijving op het boek via: secretaris@skcwb.nl