• Jaap Benschop met zijn boek ‘Gods Woord onder de Roma’.
• Jaap Benschop met zijn boek ‘Gods Woord onder de Roma’. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Jaap Benschop zag hoe Roma leefden in Roemenië en schreef een boek: ‘Ik wil jonge generaties iets meegeven’

Algemeen

TIENHOVEN AAN DE LEK • Als docent van de Gomarus Scholengemeenschap bracht Jaap Benschop drie keer een bezoek aan Roemenië. Het zien van hoe een arm deel van de bevolking daar leefde, maakte dusdanig veel indruk op hem dat hij ook zijn vrouw en kinderen nog een keer mee die kant op nam. Twee jaar geleden besloot Benschop, inmiddels directeur-bestuurder van de Calvijnschool te Leerdam, een boek te schrijven: ‘Gods Woord onder de Roma’, wat nu in de boekhandel te verkrijgen is.

In 2006 kwam een groep leerlingen van de Gomarus Scholengemeenschap in actie om geld in te zamelen voor Roemenië. Er werd genoeg geld opgehaald om een aantal leerlingen en docenten de reis naar het land te laten maken, zodat ze konden helpen met het opknappen van een schoolgebouw. De stichting ‘Hulp in Uitvoering’ was geboren.

Evangelisten
“En als onderdeel van die stichting ben ik dus drie keer naar Roemenië geweest”, vertelt Jaap Benschop. “Na die eerste reis is de stichting in contact gekomen met een Nederlandse vrouw en haar Roemeense man, die werkzaam zijn als evangelist in de regio Pauleasca. Zij verspreiden het Woord van God in een aantal kleine dorpen die bewoond worden door Roma, een arm zigeunervolk. Sindsdien gaan verschillende docenten en leerlingen jaarlijks naar dat gebied toe om te helpen bij het bouwen van huizen en te helpen met kinderprogramma’s. Over burgerschap gesproken.”

De Roma in de dorpen leven in grote armoede. Op veel plekken is geen stromend water en dus ook geen riolering. Benschop: “Het is echt alsof je 80 jaar teruggaat in de tijd, wanneer je daar rondloopt. Ik vond de reizen dusdanig indrukwekkend dat ik vond dat mijn gezin het ook met eigen ogen moest zien.”

Stelen en bedelen 
In de dorpen komt het vaak voor dat kinderen op jonge leeftijd worden achtergelaten door één of beide ouders. Die trekken naar andere plekken binnen Europa om daar stelend en bedelend de kost te verdienen. Dit levert namelijk vaak meer op dan werken.

“Hierdoor voeden kinderen regelmatig elkaar op”, legt Benschop uit. “Het is bovendien altijd maar afwachten of en hoe de ouder weer terugkeert. Het komt regelmatig voor dat wanneer de vader van het gezin op reis is gegaan, hij terugkomt met een andere vrouw. Door het verlaten op jonge leeftijd en dit soort gebeurtenissen ontwikkelen de kinderen een hechtingsprobleem.”

Doorbreken van patronen
Onder de Roma zijn verslavingen aan drank en sigaretten volop aanwezig. Bovendien is een groot deel analfabeet. Het evangelistenechtpaar geeft met behulp van stichtingen, zoals Hulp in Uitvoering, voorlichtingen om deze patronen te doorbreken. Er wordt gesproken over hygiëne, opvoeding van kinderen en gezonde voeding.

Door het schrijven van het boek ‘Gods Woord onder de Roma’, hoopt Benschop hier ook aan bij te dragen. “Met het schrijven van dit boek had ik namelijk twee doelen”, legt hij uit. “Met het geld wat het boek opbrengt wil ik de stichting namelijk weer verder helpen. Daarnaast wilde ik de jongere generaties iets goeds meegeven. Ik wil ze laten zien hoe goed wij het hier hebben, hoe bevoorrecht we zijn als het gaat over geld, andere middelen en huizen. En daarnaast wil ik ook laten zien wat er gebeurt als het Woord door de Heere gebruikt wordt. Dan gaat er veel veranderen in het leven.

Maria 
“Centraal in het boek staat Maria, een meisje dat opgroeit tussen de Roma. Zij komt in het boek in aanraking met alle moeilijkheden die ik daar met eigen ogen heb kunnen aanschouwen. Het boek geeft daardoor een inkijkje in het leven daar én de positieve invloed die de hulp van buitenaf heeft. Dat heeft het namelijk echt. De Roma zijn ook harde werkers. Ieder jaar wanneer de de stichting terugkomt, zien ze dat er stappen gemaakt zijn.”

‘Gods Woord onder de Roma’ is verkrijgbaar in iedere boekenhandel in de regio voor 16,95 euro. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij ‘De Ramshoorn’ en is onderdeel van een jeugdboekenserie, waarvan dit deel 45 is.