• Medeorganisatoren Nely de Moree (links) en Rennie van Leeuwen (rechts) genieten zelf ook van de koffieochtenden in Beusichem.
• Medeorganisatoren Nely de Moree (links) en Rennie van Leeuwen (rechts) genieten zelf ook van de koffieochtenden in Beusichem. Foto: Elly van Kuilenburg

Koffieochtend iedere derde donderdag van de maand

'Het is omzien naar elkaar'

Het is een gezellige drukte. Eén keer per maand ontmoeten twintig tot dertig ouderen elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee mét een plak cake. In de wintermaanden kwam men bijeen in het woon-zorgcomplex Het Hof in Beusichem, vanwege de hoge stookkosten in de kerk. Rennie van Leeuwen en Nely de Moree zijn een van de vrijwilligers die de koffieochtend in stand houden.

Rennie: “Toen in de coronaperiode alles was weggevallen kwamen we met het idee om deze koffieochtenden te organiseren. Het eerste jaar was het nog even de kat uit de boom kijken, maar daarna kwamen er steeds meer bezoekers. Nely en ik kenden elkaar uit onze vorige kerkelijke gemeente, de Open Hof in Culemborg. Daar hadden we ook een ouderencontactmiddag. Het was een geheel verzorgde middag met meestal een spreker. Maar uiteindelijk kwamen de dames voornamelijk bij elkaar om het contact. Toen dachten we: waarom organiseren we niet zoiets in Beusichem?" Nely: “Dat hebben we toen gedaan. Het contact met de mensen die komen is heel gezellig. Iedereen praat met iedereen.” Het koffieschenkteam bestaat uit vijf leden en één reserve. Maar Rennie van Leeuwen is er graag elke keer bij om te helpen. Nely: “Rennie geeft het moeilijk uit handen.” Rennie grapt: “Ik moet mijn pols breken om eens iemand anders de koffie te laten schenken. Maar met z’n vijven is het goed behapbaar." 

Dominee in het zwart

Nely: “Het gaat van de kerk uit, maar je hoeft geen kerkganger of gelovig te zijn. Met de koffieochtend hangt er een ongedwongen sfeer. De drempel is laag en het is voor iedereen toegankelijk.” Rennie: “De mensen vinden het ook leuk dat de dominee soms komt en dat hij benaderbaar is. In het begin vroeg iemand die heel streng christelijk opgevoed was of onze dominee ook altijd somber kijkt en in het zwart gekleed was. Des te mooier was het geval dat onze dominee toevallig deze ochtend op zijn pantoffels met zijn zoon op de arm naar de contactochtend was gekomen.” De Protestantse Gemeente Beusichem-Zoelmond, waar de koffieochtend vanuit gaat, wordt door het tweetal ook als fijn ervaren. Nely: “In de kerk ervaar ik altijd een grote onderlinge verbinding.” Rennie: “Mijn man Cor zegt altijd: het is zo’n gezellige kerk.” Die sfeer is terug te zien in de koffieochtenden. 

Open Hof Beusichem

In de winter moesten ze tijdelijk naar een andere locatie. Nely: “Doordat de stookkosten te hoog waren in de kerk zijn we vanaf november tijdelijk verhuist naar de Open Hof. We zitten daar heel knus.” Rennie: “In het begin dacht ik; de koffieochtend hoort bij de kerk. Maar na vijf keer een koffieochtend in de Open Hof zag ik hoe sterk het aantal mensen dat kwam groeide. Het eerste half uur is het daar vaak erg rustig, omdat de thuiszorg dan komt, daarna schuiven veel mensen aan. We kregen zelfs commentaar toen we vertelden dat we vanaf nu teruggaan naar de kerk. Maar uiteindelijk gaat het om het contact. De kerk zit niet in een gebouw het is wat we uitdragen als mens.” Nely: "Ik denk wel dat de drempel lager is als de contactochtend niet in het kerkgebouw zelf is."

'Het gaat om de mens zelf, ze moeten hun verhaal kwijt kunnen'

Waardevolle ontmoeting

Contact leggen met anderen is heel waardevol. Rennie: "Mensen zouden moeten komen om andere mensen te zien en te ontmoeten. Er zijn mensen die niemand hebben om mee te praten. Het is omzien met elkaar.”
Nely: "Ik sta altijd open voor een praatje. Ik praat liever niet zo veel over mijzelf het gaat om de ander.” Rennie: "Ze moeten hun verhaal kwijt kunnen. Als we zien dat iemand alleen zit of we willen met iemand praten slepen we gewoon een stoel erbij. Doordat mensen op oudere leeftijd wat mankementen krijgen en bijv. stokdoof of dement zijn kan contact leggen soms wat lastiger zijn. Maar we proberen hen er ook bij te betrekken. De meeste mensen zijn van oudere leeftijd, maar jongeren zijn ook welkom."

Meer informatie

Geïnteresseerden in de Beusichemse koffieochtend kunnen donderdagochtend 15 juni tussen 10.00-12.00 uur aanschuiven in de kerk van Beusichem. Vervoer kan worden geregeld. Neem voor meer informatie contact op met Rennie van Leeuwen: 06 151 953 40.