• Woningbouw in Maurik.
• Woningbouw in Maurik. Foto: Ellis Frans-Kapma

Schouders onder 'gigantische opgave'

maurik • Samenwerken met alle marktpartijen, proceduredrempels slechten en vroegtijdig overleg met inwoners. Zo denkt woonwethouder Martine de Bas de ambitie van de gemeente Buren om 1650 extra woningen voor 2030 te bouwen te realiseren. Half mei organiseerde ze een ‘woondiner’, waar makelaars, woningontwikkelaars en woningcorporaties toezegden de schouders onder die ‘gigantische opgave’ te zetten.

Temeer omdat de gemeente uitgaat van veertig procent sociale huur - dat zijn 660 woningen - en veertig procent goedkope koop - tussen 180.000 en 355.000 euro. Dus blijft er slechts twintig procent over voor duurdere huizen, die veelal bijdragen aan het mogelijk maken van goedkopere woningen. Hoe gaat dat lukken? De Bas: "Dat is erg afhankelijk van hoe mensen ons willen helpen met grond en plannen. De deelnemers aan het woondiner gaan zich ervoor inzetten. Ik heb echt het gevoel gekregen dat dat aantal woningen er over zeven jaar gewoon staat."

Inspraak

“Die deelnemers gaan ook meedoen aan de woondag, die we op zaterdag 23 september organiseren. Zij presenteren dan hun ideeën en inwoners worden uitgenodigd om te zeggen wat ze vinden passen in hun woonomgeving en waartegen ze bezwaar zouden maken. We willen iedereen erbij betrekken voordat er een concreet plan ligt. De allergrootste drempel qua tijd zijn namelijk bezwaarprocedures.”

Ze hoopt sneller te kunnen bouwen als er rekening wordt gehouden met de wensen van de inwoners. De wethouder: “Het kan best vervelend zijn als je uitzicht verandert omdat er een nieuwe woonwijk wordt gebouwd, maar dat is geen verworven recht. We moeten met elkaar het gesprek voeren en dan nog een keer de afweging maken wat we gaan doen. Waar we de woondag organiseren is nog niet bekend; wellicht op meerdere locaties. Overigens is het dan ook burendag, die zo een dubbele waarde krijgt.”

Wooncarrière

Door de inflatie en de rentestijgingen zijn woningen schier onbetaalbaar geworden. De Bas erkent het probleem en zegt: “In je eentje een huis kopen is voor starters best lastig. Je kunt ook een wooncarrière nastreven en beginnen in een sociale huurwoning. Daar zetten wij dan ook sterk op in. Daarnaast zien ontwikkelaars veel kansen voor markthuurwoningen met een maandhuur hoger dan 808,06 euro. Huizen dus voor mensen die niet kunnen kopen, maar te veel verdienen voor een sociale huurwoning.”

Naar rato uitbreiden

In het gemeentelijke beleidsplan staat dat de deelgebieden Lienden, Beusichem, Buren en Maurik naar rato kunnen uitbreiden. "In de praktijk is het best uitdagend om dat voor elkaar te krijgen", zegt Martine de Bas. "Je bent afhankelijk van plannen die er al zijn, van iemand die de grond niet wil verkopen of omdat de ontwikkelaar de voorkeur geeft aan een andere locatie.” De gemeente bezit gronden rond het huidige gemeentehuis; kan daar (direct) gebouwd worden? “Ja dat zou op zich kunnen. Echter, uitgaande van ons beleid om de deelgebieden gelijk te bedienen, is Maurik wel al overbedeeld. Stagneert het elders en zijn er in Maurik wel mogelijkheden dan moeten we dat opnieuw afwegen in overleg met de raad.”
Flexwoningen om de lange wachtlijsten voor woningzoekenden te verkleinen kunnen zeker ook een manier zijn om sneller woningen te realiseren meent de wethouder. “We geven wel de voorkeur aan grotere projecten, omdat de aanvraag voor 75 woningen evenveel tijd en inzet kost als voor pakweg vier woningen.”

In ideefase

De Bas constateert dat er al ‘een redelijk aantal woningen in ideefase is’. “Daar moeten we met de raad over praten en er onze inwoners zoveel mogelijk bij betrekken. Het vooral samen doen. We staan voor een geweldige opgave, maar als iedereen in de ja-stand staat lukt het ons.”

Ellis Frans-Kapma