Start facelift binnenstad

tiel • De voorbereidingen zijn klaar, de binnenstad krijgt een geheel andere uitstraling. Er wordt begonnen met het vervangen van 't riool. Daarna is de herinrichting van de straten aan de beurt. Wethouder Frank Groen plaatste het eerste gootelement in de grond en aannemer Heijmans kan aan de slag.

"Het riool in de binnenstad is erg oud en toe aan groot onderhoud", zegt wethouder Frank Groen. "Daarom vervangen we de oude buizen of geven we ze een nieuwe binnenbekleding. Dit betekent dat de meeste straten binnen de stadsgrachten geopend worden om deze werkzaamheden uit te voeren. Dit biedt nu kansen om de kwaliteit van het woon- en winkelgebied te verhogen. Zo kunnen we de binnenstad voor de toekomst mooier, duurzamer en bestendiger tegen klimaatveranderingen maken.”
Naast het verbeteren van de riolering wordt de binnenstad autoluw ingericht. De straten worden opnieuw ontworpen, met aandacht voor fietsers en voetgangers. Zij moeten genoeg ruimte krijgen. Auto's zijn te gast. Mensen die in het centrum wonen in het centrum worden zoveel mogelijk richting de randen van het centrum geleid. In het centrum ontstaat zo een verkeersluwe situatie. De straten ogen nog stenig en rommelig, maar deze krijgen een groene, eenduidige en rustige uitstraling. De nieuwe inrichting moet bijdragen aan een aantrekkelijkere binnenstad.
Er wordt dus begonnen met de riolering. En als de straten dan tóch open gaan, dan biedt dit kansen om ook andere werkzaamheden te verrichten. Daarom heeft de gemeente Tiel deze kansen, samen met de bewoners, ondernemers én Hart van Tiel, in beeld gebracht. Er werden informatieavonden, inloopavonden en ateliersessies gehouden. Een kerngroep (ondernemers en bewoners), Ondernemersvereniging Hart van Tiel en andere belanghebbenden dachten enthousiast meet. De resultaten van deze bijeenkomsten werden op 7 maart, tijdens een inloopavond, gepresenteerd. De reacties op het proces en inhoud van het definitief ontwerp waren zeer positief. De oplevering van het project is naar verwachting rond de zomer van 2025.