• De jeugdleden Nienke, Sven, Luke en Junior (vlnr) van het jubilerende TV Buren bij de vernieuwde tennisbanen.
• De jeugdleden Nienke, Sven, Luke en Junior (vlnr) van het jubilerende TV Buren bij de vernieuwde tennisbanen. Foto: Corien Remijn

TV Buren: al 40 jaar bij de tijd

buren • Na een grondige renovatie van het terrein en het clubhuis viert tennisvereniging Buren op zaterdag 10 juni haar veertigjarig bestaan. Ondanks de prachtige locatie, een aansprekend activiteitenprogramma en een enthousiast team van trouwe vrijwilligers, is het aantal leden de laatste jaren wat afgenomen. Hoe kan dat? En hoe gaan ze het tij weer keren?

Een mooiere locatie dan die van TV Buren, midden in het stadspark, omzoomd door oude bomen, is amper denkbaar. Het clubhuis staat op de wal die om het middenveld ligt, waardoor je vanaf het terras een prachtig uitzicht hebt over de onlangs gerenoveerde tennisbanen. Waar de leden tegenwoordig hun ballen slaan, stond ooit het imposante kasteel waar Willem van Oranje en Anna van Egmond, Gravin van Buren, elkaar in 1551 hun jawoord gaven. Het kasteel is ooit gesloopt, maar de tennisclub gedijt inmiddels al ruim 40 jaar prima op deze historische locatie. 

Van jong tot (heel) oud

De tennisclub bestaat sinds 1982, dus het 40-jarige jubileum is eigenlijk al voorbij: om praktische redenen moesten de feestelijkheden een jaartje worden uitgesteld. De club begon als afdeling van de toenmalige sportvereniging ONA, maar groeide snel uit tot een zelfstandige tennisvereniging. Een paar jaar geleden had de club nog zo'n 250 leden, waarvan de jongste op vierjarige leeftijd aanhaakte en de oudsten inmiddels de 80 zijn gepasseerd. Elza van Malsen, lid vanaf het eerste uur en nog immer actief in de organisatie, vertelt dat ledenaantal inmiddels rond de 220 ligt. Nog steeds een indrukwekkend getal, zeker gezien de vele tennisclubs in de nabije regio, maar toch. Vanwaar die afname? Elza: "We zijn in de coronatijd een deel van onze leden kwijtgeraakt. Er kon wel getennist worden, maar leuke groepsactiviteiten waren toen niet mogelijk. Mensen kregen andere bezigheden. En misschien spelen financiële overwegingen ook een rol?"  Patrick van der Looy, (mede)voorzitter van de jeugdcommissie, constateert dat er relatief veel vertrekkers zijn onder oudere jeugd, vanaf een jaar of 16. "Bijna een kwart van onze leden bestaat uit jeugd, maar als ze ouder worden en elders gaan studeren, wordt het vaak lastig om hier regelmatig te blijven tennissen. Of ze willen eens een andere sport proberen. We moeten dus blijven zorgen voor voldoende nieuwe aanwas. Daarom organiseerden we vorig jaar onder meer een kennismakingsdag voor 150 leerlingen van de lokale basisschool."

Klaar voor de toekomst

Een actieve vereniging als TV Buren laat het daar natuurlijk niet bij. Zo is er voor studerende leden die alleen in het weekend kunnen spelen, een aangepast tarief ingevoerd. Er zijn tennis-clinics voor belangstellenden en aspirant-leden kunnen gebruik maken van een goedkoop proeflidmaatschap. Zomertennissers kunnen steeds drie maanden lid worden. Alle nieuwkomers krijgen bovendien via het 'Warmwelkomteam' desgewenst een buddy die hen verder wegwijs maakt binnen de vereniging. Er is ook een heuse Denktank voor de Toekomst opgericht om te zorgen dat de club de komende jaren gezond en vitaal blijft. De recente renovaties zullen daar zeker aan bijdragen. Zo is er voor de jongste bezoekers een speelhuisje neergezet, naast een minibaantje met tennismuur. De vier tennisbanen, met een smashcourt-ondergrond, zijn opnieuw aangelegd en voorzien van nieuwe netten. Het clubgebouw is opnieuw gepleisterd, het terras vernieuwd en rommelige hoekjes op het terrein zijn aangepakt. "We hadden ook graag zonnepanelen aangeschaft, maar dat bleek niet zinvol vanwege een grote kastanjeboom die naast het gebouw staat", vertelt Elza. "Binnen is er weinig veranderd. Na de brand van 2012 kwam er een nieuwe inrichting en daar zijn we nog heel tevreden mee. Het is nog steeds gezellig."

'In coronatijd zijn we een deel van de leden kwijtgeraakt'

Actieve vereniging

TV Buren is een actieve vereniging. Bounce uit Tiel verzorgt er tennislessen en veel leden doen mee aan de KNLTB-competitie. Er is drie keer per jaar een toernooi en er zijn talloze gezellige groepsactiviteiten.