In de bosjes

Er is een paar keer op het kerkhof gepoept in Tiel. De begraafplaats in kwestie heeft de naam Ter Navolging, maar ik zou u toch willen adviseren dit voorbeeld van wildpoepen niet te volgen. Anderzijds moet ik bekennen dat ik mezelf ook wel eens heb bezondigd aan een grote boodschap in de vrije natuur. Nou ja, bezondigd, het gebeurde op bivak in militaire dienst en daar kon je de hele Drentse hei als toilet gebruiken. Als je het maar kwijt was. Het was overigens geen pretje op om die manier je behoefte te doen. Er bleef altijd wel een kriebelende spriet gras in je bilnaad achter. Sportvissers zijn er ook niet vies van om vrijelijk uit de broek te gaan. Als ze aandrang voelen, even een bosje opzoeken, wat zand of takken erover en weer verder turen naar de dobber.
Vierdaagselopers die het niet meer op kunnen houden, behoren eveneens tot de categorie wildpoepers. Schielijk verlaten ze het parcours op zoek naar een ongezien plekje in het groen. Maar poepen op een kerkhof is van andere orde. Natuurlijk is dat afkeurenswaardig, maar om daar nu bijna een hele pagina mee te vullen ('mensendrollen met tissues') zoals dagblad De Gelderlander deed, lijkt me nogal buitenproportioneel. Vooral als er ook nog een foto met een rij grafstenen wordt bijgezet.

Als Mark Rutte met zijn onderbroek op de enkels betrapt zou zijn in de Haagse bosjes, kan ik me zo’n forse dosis ophef indenken. Vooral als hij later verklaart geen enkele actieve herinnering aan dit poepgedrag te hebben. Of als Caroline van de Plas in een bloemrijke weide wild gaat zitten plassen en daardoor het stikstofgehalte nog verder zou opvoeren, is me dat ook een hoog opspattende publiciteitsgolf waard. En zelfs meer dan dat. De wildpoepers op het Tielse kerkhof deden het uit verveling, zo wist een omwonende te melden. En het zouden Oost-Europese arbeidsmigranten geweest zijn. Zou best kunnen, ik weet het niet, en daarom ga ik er ook niet over speculeren.

Koning, keizer, admiraal, poepen moeten we allemaal. En een drol uit Oost Europa zal weinig verschillen met de keutel van wie dan ook. Ik heb lang moeten nadenken om deze column-met-een-luchtje op passende wijze af te sluiten. Hier is-tie dan. Als we anderen etiketten op gaan plakken, zetten we onszelf te kakken.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)