• De bijzondere pastorietuin achter de Oud-Katholieke Kerk.
• De bijzondere pastorietuin achter de Oud-Katholieke Kerk. Foto: Aangeleverd

Stukje Zuid-Frankrijk

culemborg • Er zijn mooie tuinen te vinden in Culemborg, ook in de binnenstad. Het gaat dan met name om de 17e eeuwse kruidentuin van het Jan van Riebeeckhuis, de tuin van het Weeshuismuseum, de Kasteeltuin en het fraaie Zoggerpark aan de oostkant van de stad met zijn voliére en fonteinvijver. 

Aan dit rijtje kan inmiddels een vijfde bijzondere plek worden toegevoegd: de pastorietuin achter de Oud-Katholieke Kerk aan de historische Varkensmarkt (nr. 20), het oudste plein van de binnenstad. 

De plaats waar de tuin zich bevindt kent een bijzondere geschiedenis. Niet alleen bevond zich daar na de reformatie 250 jaar lang een rooms-katholieke schuilkerk, maar ook het eerste militaire tehuis in Nederland is er te vinden. Die schuilkerk kwam er om de kostbare spullen van de kerk te behoeden voor de beeldenstorm die in de jaren voor 1570 over het land raasde. Daarvan resteert alleen nog de 16e eeuwse muur die ooit deel uitmaakte van het indertijd in haast opgetrokken gebouw. En het Garnizoensgebouw - dat er nog steeds staat - was één van de eerste Militaire Tehuizen om de soldaten bij Fort Spoel en Fort Everdingen wat gerief en ontspanning te bieden. Tegenwoordig kunnen de bezoekers aan het tuinterras daar koffie, thee en gebak afhalen. 

Wie de tuin bezoekt kan tevens de kerk bezichtigen en de tweedehands boekenmarkt bezoeken en ook alles vragen over wat bijen nodig hebben om te overleven en hoe je een bijenhotel maakt. 

Schoolklassen en groepen belangstellenden kunnen in juni ook op afspraak door de week rondleidingen en informatie over de bijen krijgen bij Imker Frans Jacques: 06 12659191 of buzzybees51@gmail.com. De tuin is vanaf juni elke zaterdagmiddag opengesteld tussen 13.00 en 17.00 uur.