Kapsalon Van Zwam wordt na honderd jaar Hofleverancier

tiel • Donderdag 25 mei om 13.00 uur overhandigt burgemeester Hans Beenakker aan kapsalon Van Zwam het predicaat ‘bij Koninklijke beschikking Hofleverancier’.

Oprichter Henk van Zwam begon de kapsalon op 1 september 1922. Nu ruim honderd jaar later staat de vierde generatie Van Zwam aan de kappersstoel.
Toen Henk van Zwam startte bestonden kappersvakscholen nog niet. Daarom begon hij een priveschool in zijn zaak. Veel kappers hebben bij hem het vak geleerd. Na het overlijden van Henk in 1957 nam zoon Evert de zaak over. Onder zijn leiding verhuisde de kapsalon naar de huidige locatie aan het Hoogeinde. Evert werd in 1988 opgevolgd door zijn zoon Henry. Inmiddels werkt ook Henry’s dochter Samantha in de kapsalon. Vier generaties Van Zwam hebben de haren van duizenden mensen gewassen, geknipt en gekleurd.

Hofleverancier

Het komt weinig voor dat een bedrijf het predicaat Hofleverancier krijgt. Kapsalon Van Zwam is het zevende Tielse bedrijf dat zich hofleverancier mag noemen. Voorgangers zijn: Schiltmans, Van Luijn Natuursteen, Blijdesteijn Mode, Vliegenthart, bakkerij Van Ooijen en kookwinkel Oostendorp. Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven. Zij hoeven niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof te leveren. Het gaat om bedrijven van tenminste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit.