Geknipte gasten

De meer dan honderd jaar bestaande Kapsalon Van Zwam in Tiel is onderscheiden met het predicaat Hofleverancier. Hartelijk gefeliciteerd. Henry van Zwam en dochter Samantha zijn nu koninklijke kappers. Al vier generaties Van Zwam doen hun best om de haardossen van de Tielenaren tot in de puntjes te verzorgen. De eretitel Hofleverancier betekent jammer genoeg niet dat zij nu af en toe met een koffertje kappersspullen naar Huis ten Bosch afreizen om daar de haardracht van onze koning onder handen te nemen. En ook niet dat de koning ooit bij hun zaak zal binnenstappen. Stel je voor dat dit wel zou gebeuren, zo dacht ik, een beetje wegdromend. Dat de koning plotseling bij de nieuwe Hofleverancier op de kappersstoel zou neerploffen met de mededeling: “Maken jullie er maar iets moois van.” "Ja, natuurlijk, majesteit”, hoor ik de overdonderde Henry al reageren. Met trillende vingers zet hij de kam en de schaar in de stekelige baard van de koning. Een baard die weinig voorstelt. Stekelig en waarschijnlijk vervelend jeukend. Het lijkt meer op een uit de hand gelopen vakantiebaardje, overgehouden van een zonnig uitstapje naar Griekenland. 

Henry weet wel raad met dit soort haargroei. Hij maakt er met uiterste precisie een stoere en vorstelijke Oranjebaard van. De koning kijkt glunderend in de spiegel. Sjongejonge, wat is hij daar van opgeknapt. Dan pakt Samantha de schaar. De haardos van haar koninklijke klant oogt weinig spectaculair, nogal gewoontjes. De scheiding zit er niet erg overtuigend in. Samantha geeft zijn kuif een meer ondeugende en meer eigentijdse uitstraling. De koning verheft zich stralend uit de stoel. Dan verschijnt Maxima in de deuropening. Ook zij is razend enthousiast over de knipkunst van de Van Zwams. “Meneer en mevrouw Van Zwam, eigenlijk is het een beetje dom dat mijn man niet eerder bij u is geweest. Heel, heel hartelijk bedankt”, roept ze uit, terwijl ze van opwinding een paar Argentijnse tangopasjes ten beste geeft. Henry schuiert nog een paar vlokjes roos van des konings kraag en laat de hoge gasten met een vorstelijke zwaai uit. Met ongeloof in hun ogen kijken ze hen na.

En dan nog even dit. Mocht u dit verhaal van die koninklijke knipbeurt niet serieus nemen, dan heeft u gelijk. Ik zwam maar wat.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)