• Jan Maas de coördinator voor dit project (links) en initiatiefneemster Nicole Cox (rechts).
• Jan Maas de coördinator voor dit project (links) en initiatiefneemster Nicole Cox (rechts). Foto: Eigen foto

Biodiversiteit in de Hoogstamboomgaard De Toer in Buren moet omhoog

Nieuws

BUREN • De biodiversiteit in De Hoogstamboomgaard moet omhoog en hier maakt stichting Burgers voor Buren (BvB) zich hard voor.

Hoogstamboomgaard De Toer werd in 1922 aangeplant door het Koninklijk Weeshuis in Buren. In de boomgaard staan uitsluitend oude rassen. Denk hierbij aan 22 rassen appelbomen en 9 rassen perenbomen. Om de biodiversiteit in de boomgaard te verhogen, is BvB een nieuw project gestart. “Momenteel is het hier voor flora en fauna niet kansrijk terwijl dit wel van belang is vooral voor insecten, vogels en insecteneters.”

In de openbare ruimte initieert Nicole Cox groene projecten namens BvB. “Al zien plekken er mooi en groenrijk uit, dan betekent dit nog niet dat het ook biodivers is.” Haar passie hiervoor ontstaat als Nicole in aanraking komt met Gonzend Rivierenland. “Zo heb ik een hele andere kijk gekregen op ons groen en daar wil ik mijn steentje graag aan bijdragen.”

Biodiversiteit in de boomgaard

Het project waar BvB onlangs mee is begonnen, wil ervoor zorgen dat de biodiversiteit in de Hoogstamboomgaard omhoog gaat. “We hebben hiervoor advies ingewonnen bij Gonzend Rivierenland en zij gaven aan dat we het beste konden kijken naar sinusbeheer. Ook De Vlinderstichting gaf aan dat het slecht gesteld was met de flora in het grasveld onder de bomen.” Deze andere maaimethode houdt meer rekening met leefomstandigheden voor vlinders, bijen en planten.

Draagvlak voor de plannen is belangrijk. “Daarom organiseerden we een bijeenkomst waarin we alles uitlegden. We maakten afspraken met omwonenden om te proberen individuele wensen in te vullen.” Ook de gemeente Buren was positief over het voorstel en daarna konden ze beginnen.

Sinusbeheer

De boomgaard is 550 meter lang en 13 meter breed. Met sinusbeheer blijft er iedere keer 40 procent van het gras staan. “Op die manier krijg je hoogteverschil. Dit is belangrijk omdat iedere plant en elk insect andere behoeftes heeft. Doordat we bochten maaien heb je altijd plekjes in de zon en uit de wind wat prettig is voor de insecten.” Zo worden er microklimaten gemaakt die goed zijn voor zowel de flora als fauna.

Het gemaaide gras wordt opgeruimd. “Doordat we nu de mogelijkheid geven voor andere planten om te groeien, trek je ook andere insecten, bijen en vlinders aan.” Op 22 mei was de eerste maaibeurt. Aannemerscombinatie Oskam/ Van Noort voert de werkzaamheden uit en werkt volgens de richtlijn Kleurkeur. De Gemeente Buren is hiervoor de opdrachtgever. “De eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar. We houden omwonenden op de hoogte. Aanpassingen voor de volgende maaibeurt zijn in samenspraak met enkelen van hen al besproken.”

Groot belang

Het project zal zo’n vijf jaar gaan duren. “Toch denk ik dat we volgend jaar al andere bloemen hebben en dus ook andere insecten. En over een aantal jaar? Dan is De Toer terug veranderd naar het kruidenrijke grasland wat het zo’n dertig jaar geleden ook al was”, vertelt Nicole tevreden.

Fleur van Eeuwijk