• Directeur Nico Baars is blij met alle belangstelling voor het nieuwe theaterprogramma.
• Directeur Nico Baars is blij met alle belangstelling voor het nieuwe theaterprogramma. Foto: M. de Lange

Voorproefje van nieuw theaterseizoen Agnietenhof

Nieuws

TIEL • Theater Agnietenhof weet ieder jaar een verrassend programma neer te zetten. Dit jaar extra verrassend want het is het eerste volledige programma dat samengesteld werd door Nico Baars, vanaf 1 juli vorig jaar de nieuwe directeur.

Op dinsdag 23 mei werd de ‘amuse’ gehouden. Een voorproefje van het nieuwe seizoen, een kennismaking met slechts een klein deel van het zeer uitgebreide programma. Drukbezocht en een verrassend leuke avond met optredens, hapjes en drankjes. 

U2-projectkoor

De eerste act was misschien wel de meest verrassende, zodra het licht in de zaal uitging en het gordijn opende bleek dat op het podium een koor stond van zo’n veertig zangers dat een lied van U2 ten gehore bracht. Het bleek een gelegenheidskoor te zijn met mensen uit onze eigen regio, onder leiding van dirigent en zangcoach Janine Waardenburg uit Tiel.

Uniek concept

Haar koor mag straks meezingen met de Ierse band Beyond the Music, die op 18 oktober een tributeconcert met muziek van de legendarische band U2 ten gehore gaat brengen. De presentator van de avond was cabaretier Pieter Jouke. Alle aanwezigen werden welkom geheten door Nico Baars zelf, die vertelde dat zijn kennismaking met cabaret via niemand minder dan Freek de Jonge gelopen was. 

Hij vertelde dat hij een groot fan van de dans is en introduceerde het nieuwe ‘Stip-programma’, een samenwerking van acht betrokken gemeenten en de provincie om theaterbezoek voor iedereen mogelijk te maken. “Een vrij uniek concept, ik ben er ape-trots op. Er komt een programma waarbij toeschouwers hier naartoe kunnen komen volgens het ‘pay-what-you-can’ principe.”

Wiskundige

Na de introductie van het koor en welkomstwoord was het de beurt aan Tobi Kooijman om een voorproefje uit zijn theatershow te geven. Tobi is wiskundige én cabaretier. Hij kreeg alle lachers op zijn hand met zijn droge humor, slimme grappen en wiskundige benadering van diverse vraagstukken. Zeker de moeite van het theaterbezoek waard. Maar dat geldt voor alle voorproefjes van die avond. De tweede act werd verzorgd door duo Maartje en Kine, twee ongelofelijk muzikale dames die een muzikale comedy neer weten te zetten. Zij geven op 20 januari 2024 hun nieuwe show ‘Sneeuwbeesten’ in Tiel. 

Grof Geschut

Na de pauze was de beurt aan Jeroens Clan die onder andere een hele bijzondere ode aan Ramses Shaffy ten gehore gaf, de millennials flink op de hak nam en alle bekende reisorganisaties bezong. Met hun maatschappij kritische liedjes en sketches maken zij straks op 9 december het Tielse theater onveilig. Verder nog kleinkunst-duo Grof Geschut, goed voor poëtisch cabaret. Hun nieuwe show ‘KROOST’ (17 mei 2024 in Tiel) gaat vooral over het al dan niet hebben van een relatie, met elkaar en zonder elkaar. 

Als laatste op het podium de Blauwe Vinkjes met een greep uit hun programma ‘Disclaimer’ (25 mei 2024 in het Agnietenhof). Heel knap hoe de mannelijke helft van het duo komische imitaties weg weet te zetten. Blauwe Vinkjes is goed voor ‘in draf naar je graf’ en ‘Slaverij-excuus, de musical’.  

Na afloop spraken we nog even kort met directeur Nico Baars, die grotendeels zelf het programma in elkaar zette. “Natuurlijk wel samen met collega’s, we hebben geprobeerd de mooiste dingen naar Tiel te halen en vooral veel variatie in het programma aan te brengen. Ik hou erg van dans en we hebben een aantal top-acts weten te boeken. 

Met name Ivgi & Greben, ze zijn in november hier, zij zijn de top van dans en choreografie, heel actueel met een band met de natuur.” Baars is zelf alle voorstellingen gaan bekijken om te beoordelen of hij ze wel naar Tiel zou halen. Het nieuwe programma werd erg goed ontvangen. Dat bleek ook wel toen de voorverkoop van de kaartjes voor de vrienden van het Agnietenhof startte op woensdag 24 mei om 10.00 uur. Toen ik in ging loggen op de site had ik al na twee minuten 755 wachtenden voor me!

Tekst: Marjon de Lange