Papier hier (2)

Ik had wat tuinspulletjes gekocht, die thuis werden afgeleverd in een forse doos. Wat moet je met al dat karton. Gewoon in stukken snijden en netjes gebundeld naast de papiercontainer zetten, leek me het meest logisch. Mag dat? Ik vroeg het voor alle zekerheid per mail aan onze regionale vuilnisinzamelaar. Het antwoord kwam snel. Niet toegestaan, geen karton naast de container, zo bepalen de regels. Wat dan wel? Zelf wegbrengen naar de milieustraat. Bijna twintig kilometer vice versa met de auto, alsof we daarmee ons milieu een dienst bewijzen. Toch herinner ik me dat je karton eerder wel aan de langs komende vuilniswagen kon meegeven. De vrijwilligers mikten de dozen dan in een al geleegde container, en hupsakee, in de wagen ermee. Maar dat is sinds kort verboden, zo hoorde ik van de teleurgestelde papierophalers. Waarom? Het had, dachten ze, iets met veiligheid te maken. Maar wat precies, wisten ze niet. Ze hadden wel een vermoeden. De bestuurders van de Avri lopen al lang met het plan rond om de verenigingen, die het oud papier ophalen, de laan uit te sturen. Om het vervolgens zelf te gaan doen. Vooruitlopend daarop worden de touwtjes nu al strakker aangetrokken. 

Dat lijkt me op z’n minst voorbarig, want ik zie het nog niet gebeuren dat de vrijwilligers eruit gekieperd worden. De 83 verenigingen, die nu nog een lekker centje bij verdienen met het oud papier, laten zich niet zomaar aan de kant zetten. De protesten zwellen aan. Vorige week waren ze te horen in de Tielse raadzaal. Met de aangekondigde maatregel wordt het verenigingsleven hard getroffen. Welke wethouder durft dat aan? Vaak weten de mensen niet dat onze wethouders de lakens uitdelen bij de Avri. Ze hebben twee petten op. Als gemeentebestuurder is het hun taak om de leefbaarheid in stad en dorp te stimuleren. Kun je dan tegelijkertijd als bestuurder van de vuilophaler diezelfde leefbaarheid om zeep helpen?

Ik ben razend benieuwd hoe ze zich daar uit zullen redden. Begin volgend jaar zullen we het wel weten. Of misschien nog niet. Ik denk zelf dat er wel weer een extern bureau wordt ingehuurd om een lijvig onderzoeksrapport te schrijven over deze oud papier-kwestie. Of dat helpt? Het gaat in ieder geval in de papieren lopen.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)