Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420 Foto: Artist-freed

Gymnasiummiddag voor leerlingen onderbouw van het Lingelyceum

Nieuws

TIEL • Vorige week  vond er een gymnasiummiddag plaats op het Lingecollege voor leerlingen van de onderbouw, locatie Lyceum. Niet iedereen weet dat in Tiel al langer Latijn wordt onderwezen dan waar ook in Nederland. 

In 1562 nam de stad de Latijnse School over van de monniken van Sint Walburg. Tegenwoordig wordt Latijn onderwezen op het Lingecollege locatie Lyceum; het gebouw aan de Heiligestraat. Leerlingen maken in de brugklas kennis met Latijn en kunnen in de tweede klas instromen in het gymnasium. Ze blijven gewoon in hetzelfde gebouw, met alleen een paar vakken extra, Latijn en Grieks.

In de spotlights

Af en toe laat het gymnasium zich op school met trots zien. Zo ook op 17 mei, toen de leerlingen van de onderbouw, die Latijn volgden, allemaal meededen aan de gymnasiummiddag. Er waren workshops die met de oudheid te maken hadden en er was een Ken-je-klassieken-quiz. Niet alleen waren de docenten Latijn en Grieks van de partij, maar ook van geschiedenis, muziek en biologie.

Biologie?

Ja, iedereen weet dat voor biologische en medische termen Latijn en Grieks wordt gebruikt. Docent John Verspuij koos in zijn workshop weer een andere invalshoek, de mythe van Sisyphus. Hij had iets heel ergs gedaan en moest voor straf een rotsblok steeds opnieuw tegen een berg opduwen. Welke spieren heb je daarvoor nodig, en hoe zet je die in? Leerlingen herkennen dit vast wel. Elke les opnieuw moeten ze hun hersencellen aanbreken. 

Er bestaan onderzoeken waaruit blijkt dat bij Latijn die cellen meer geprikkeld worden dan bij welk vak ook. Een duidelijk verschil met Sisyphus is wel dat de leerlingen hun arbeid niet verrichten als straf. En na de quiz kreeg het winnende team slaafvrije chocolade. 

Het Lingecollege is een openbare scholengemeenschap voor Tiel en de regio. Meer weten over het Lingecollege? Kijk op: www.lingecollege.nl