• Anjo de Jong (bestuur), Henriett Somlai (bestuur), Wethouder Monique Bettink-Pierik, Marga Janssen (bestuur), Mus Richter (bestuur) en burgemeester Hans-Martijn Ostendorp.
• Anjo de Jong (bestuur), Henriett Somlai (bestuur), Wethouder Monique Bettink-Pierik, Marga Janssen (bestuur), Mus Richter (bestuur) en burgemeester Hans-Martijn Ostendorp. Foto: William Hoogteyling

Twintigste editie van Buren Bijzonder komt eraan

Nieuws

BUREN • In het weekend van 2, 3 en 4 juni zetten ruim veertig kunstenaars de deuren open van hun atelier of tonen hun werk op bijzondere locaties in de stad Buren en de omliggende plaatsen binnen de gemeente. 

Beeldende kunst, fotografie, film, bloemenkunst en performances staan centraal in deze twintigste editie van de Betuwse kunst en cultuurroute. 

Op fietsafstand van de historische stad Buren zijn ateliers te bezoeken in Kerk-Avezaath en Zoelen. Maar ook in plaatsen als Ommeren, Lienden en Ingen is verrassende kunst te ontdekken.

De overzichtstentoonstelling is in de Burense Lambertuskerk waar de bezoeker een voorproefje kan nemen van het kleurrijke kunstaanbod uit deze streek. Boven de entree schittert de bloemenkunst van Villa Muze, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt. Op de sokkels diverse driedimensionale kunstwerken en op een tijdelijke presentatiewand abstracte en realistische werken die de bezoeker uitnodigen om op pad te gaan op zoek naar de makers.

Oude vlaggen in een nieuw jasje

Wie afgelopen twintig jaar de kunstroute heeft bezocht herinnert zich vast nog de heldere kleuren van de vlaggen en andere uitingen die de weg wezen naar de diverse locaties. Met de nieuwe bestuurswissel en na twintig jaar waren de materialen en de huisstijl toe aan een nieuw jasje. De oude vlaggen zijn dankzij de inspanningen van Babette Peters veranderd in handzame shoppers en tassen. De bezoeker kan deze in de Lambertuskerk kopen en daarmee Buren Bijzonder steunen.

Inspiratie voor Instadichters

Dit jaar klinkt er ook poëzie tijdens Buren Bijzonder. Op zaterdagmiddag 3 juni gaan Instagramdichters van Amai Award op pad om korte gedichten te schrijven over hun indrukken tijdens Buren Bijzonder. Welke interpretaties geven zij aan de kunstbeleving? Met welke ogen kijken zij naar de kunstroute? 

Het resultaat hiervan is te horen tijdens het afsluitende Open Podium om 16.30 uur in de tuin achter de Lambertuskerk in Buren. Het volledige programma en de locaties waar in het eerste weekend van juni kunst te zien is, staan op www.burenbijzonder.nl.