Maaike en Lucinda, de kar vol met boodschappen is een (hoofd-)prijs van hun loterij
Maaike en Lucinda, de kar vol met boodschappen is een (hoofd-)prijs van hun loterij Foto: M. de Lange

Clubhuis Tiel: een lot uit de loterij

tiel • Manda was een geliefd en heel actief comitéelid van de Stichting Clubhuis Tiel. Helaas leeft ze niet meer, overleden aan dé ernstige ziekte. Maar haar naam wordt in ere gehouden, het Clubhuis aan de Peppellaan organiseert thans alweer de vijfde editie van 'de Manda-loop'.

Op 25 juni 2023 verandert de Tielse Bomenbuurt in een waar parcours. Hardlopers, wandelaars, rolstoelen, scootmobiels, een sponsorloop voor de kinderen, iedereen is welkom, het wordt een hele happening. 

Manda-loop

"Manda is een jaar of acht geleden overleden", vertelt Maaike Drentje, de drijvende kracht achter het Clubhuis. "Het sportieve evenement is ter ere van haar. We wilden haar naam behouden en bedachten deze bijzondere dag. Maar we wilden er wel een goed doel aan koppelen, onze opbrengst gaat helemaal naar de Stichting Semmy."

Stichting Semmy

Stichting Semmy geniet zelfs landelijke bekendheid. Het is een fonds tegen hersenstamkanker bij kinderen. Semmy is in 2007 daaraan overleden. Iedereen herinnert zich vast nog wel de nagellak-actie van Tijn. Het jongetje was ook getroffen door die ziekte, hij werd slechts 7 jaar en is onvergetelijk door de manier waarop hij geld op wist te halen voor de stichting die zo belangrijk is voor zijn lotgenootjes. "Alle onderzoek naar die vreselijke vorm van kinderkanker is via donaties", vertelt Lucinda van het Clubhuis. "Er overlijden per jaar te weinig kinderen aan de ziekte om serieus genomen te worden door de farmaceutische industrie." Maaike vult haar aan, "en een kind heeft de toekomst, dat moet je in leven houden." De overlevingskansen voor slachtoffertjes is nog altijd nihil, de ziekte kan even gestopt worden maar nog niet voorkomen, en er is nog veel onderzoek nodig en dus veel geld.
De Manda-loop is eigenlijk een Manda-dag, of Manda-middag. Natuurlijk is er het parcours, met E. 7,50 als inschrijfgeld, maar er is meer. Op het terrein van het Clubhuis is namelijk ook van alles te doen. Hapjes en drankjes, zoals de inmiddels befaamde zelfgemaakte loempia's door Maaike.

"Dat sponsor ik zelf, ook de opbrengst daarvan gaat in de pot van Semmy. Ze zijn lekker hoor, dat vind ik niet alleen, er zijn er al meteen 20 besteld", vertelt ze trots, ze bereidt er zo'n 150 stuks, volgens traditioneel recept. Maar er is ook live-muziek. "Boerenkapel de Prometoeters uit Loosduinen zorgt voor de muziek", aldus Maaike, "en als je denkt, hoezo Loosduinen?, nou, mijn neef speelt daarin." Altijd handig zo'n groot netwerk.
Het spannendste moment van de Manda-dag is wel weer de loterij. De organisatie van de Mandaloop is er al geruime tijd zoet mee. "We zijn nog dringend op zoek naar bedrijven die een prijs voor de loterij willen sponseren. Het mag van alles zijn. We verkopen lootjes, ze kosten één euro per stuk, zes voor vijf euro, en we willen de hele middag de loterij voort laten duren. We hebben alleen nog niet genoeg prijzen, daarom bij deze dringend de oproep om prijzen ter beschikking te stellen. Alles is welkom."

Zelf is het comité van het Clubhuis al weken bezig met het vullen van een boodschappenkar met allerlei kruidenierswaren, het wordt een hoofdprijs. Alle kleine donaties helpen dus écht ook. 

Asthylos

Maar het zou natuurlijk leuk zijn als er meer spectaculaire prijzen te winnen zijn. Maaike en Lucinda doen er alles aan om de opkomst én de opbrengst voor Semmy zo groot mogelijk te maken, natuurlijk! Bijzonder aan deze vijfde editie van de Manda-loop is ook de samenwerking met Atletiekvereniging Asthylos. "Dat is nieuw dit jaar", vertelt Lucinda. "we verwachten daarmee de opkomst nog wel te vergroten." Alle informatie over het Clubhuis, de Mandaloop en al hun andere activiteiten is te vinden op hun facebook-pagina: Stichting Clubhuis Tiel (SCT). Donateurs of sponsors kunnen informatie inwinnen bij Maaike Drentje zelf (06-40700173) of bij het Clubhuis zelf (e-mail: marrie@clubhuistiel.nl)