De raad praat

Dat vind ik nog eens een alleraardigst initiatief van de gemeente Buren. Elke week mag een raadslid op de gemeentepagina’s in deze krant een column schrijven onder het motto Raadspraat. Wat houdt een raadslid bezig in de lokale politiek? Om die vraag gaat het in deze rubriek. Elke keer ben ik razend benieuwd wat de schrijvers ervan bakken. Vorige week was Paul Molleman aan de beurt. Ik moest wel even met de ogen knipperen toen ik zijn epistel las. Paul wist ons te melden, dat hij samen met zijn vriendin door de mooie plattelandsgemeente rijdt en dan “soms wisselend lokaal boodschappen doet”. Dan koopt hij of zij, zo lezen we, heerlijke kersen, appels en peren. Maar dat is nog niet alles. Het wordt nog interessanter. Hij wordt soms in de supermarkt aangesproken door een caissière die er over klaagt dat de raad niet naar de inwoners luistert. Dat geloof ik graag, beste Paul, en het lijkt me inderdaad iets bijzonders. In mijn supermarkt hoor je dat niet aan de kassa. Ik ben weliswaar geen raadslid, maar ik vermoed dat de caissières daar geen tijd hebben voor politieke praatjes. Het is scannen, scannen en nog eens scannen. Hun conversatie houdt op met de vraag of ik wil pinnen en of ik cadeaupunten spaar. Meer niet.

Raadslid Wander van Laar kwam onlangs ook met een column waar ik toch even van opkeek. Hij heeft de gewoonte om bijna elke zondag met zijn zoon windmolens te gaan bekijken. “Zoonlief vindt ze prachtig en wordt er zeer ontspannen van”, aldus Wander. Ontspannen van wat? Van die rijen windmolens, waar je behoorlijk last van kunt krijgen als je er te dichtbij woont?  Op de heen- en terugweg houdt Wander in de gaten hoe de Burense kernen erbij liggen. En hij maakt praatjes met de mensen die hij tegenkomt. Prima, Wander, je bent raadslid of je bent het niet.

Ik had gedacht  dat de raadsleden ons in de krant actief zouden bijpraten over de grote vraagstukken waar ze als bestuurder mee te maken hebben. Het gedoe over het gemeentehuis, de mogelijke sluiting van het Zoelense dorpshuis, de toekomst van het Heerenlogement in Beusichem en natuurlijk de centjes, om maar wat te noemen. Maar dat is verkeerd gedacht. Raadspraat in Buren. Ik vraag me af of de raad daar wel raad mee weet.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)