• Ton Junte bladert door wat oude foto's van de rommelmarkt en van de vele vrijwilligers.
• Ton Junte bladert door wat oude foto's van de rommelmarkt en van de vele vrijwilligers. Foto: Rob Zantinge

Jubileumeditie rommelmarkt Zoelen ten behoeve van de Stefanuskerk

Nieuws

ZOELEN • De rommelmarkt ten behoeve van de Stefanuskerk in Zoelen is na een halve eeuw een begrip. 

Op zaterdag 10 juni wordt deze markt voor de vijftigste keer gehouden, zoals altijd nadát de klokken hebben geluid. De alom bekende markt, met ín de kerk veel boeken en ook kleding, is nog altijd een belangrijke inkomstenbron. 

“De rommelmarkt is vanuit de kerk ontstaan, in de tijd dat we bezig waren met de restauratie ervan”, vertelt Ton Junte, één van de vijftig á zestig vrijwilligers. Junte is er vanaf het prille begin bij betrokken. 

Notabel

“We wilden begin zeventiger jaren iets doen om gelden bijeen te krijgen voor de restauratie. We kregen wel subsidie van bijvoorbeeld Monumentenzorg, maar die eisen dat je zelf ook met een behoorlijk bedrag op de proppen komt. Ik zat toen in de kerkenraad en was notabel, zeg maar een hulpje van de kerkrentmeesters. 

De meeste waren ouderen, maar ik was toen nog een jonkie van 26 of 27 jaar. We waren overeengekomen dat we maar iets met oud papier moesten gaan doen en eventueel met een markt, want dat was toen - in de dorpen om ons heen - een beetje in opkomst.”

‘Loei van een koei’

Papier en de rommelmarkten waren destijds de belangrijkste inkomstenbronnen. En er waren meer acties, ‘Een loei van een koei’ bijvoorbeeld. 

“Dan werden loten verkocht en werd een keer in de maand een koe verloot”, legt Junte uit. “En we hebben ook nog een actie met een varken gehad. Ook díe acties kwamen voort uit het onderhoudsfonds. Destijds werd ook een restauratiecommissie opgericht met daarin mensen die van alles moesten bedenken rondom de restauratie van de kerk. Er moesten sponsors worden gevonden, fondsen worden aangeschreven en in 1973 is dus de rommelmarkt begonnen.”

Hoewel de kerk eind tachtiger jaren al werd gerestaureerd, wordt het geld dat met de rommelmarkt wordt verdiend nog altijd goed besteed. “Het gaat naar het onderhoudsfonds, voor het onderhoud van ‘t kerkgebouw”, aldus Junte. “Net als het geld van het oud papier. We hebben een vaste groep vrijwilligers die iedere maand het papier ophalen en daar hebben we maandelijks 440 euro opbrengst van. De rommelmarkt levert de laatste jaren ook 4000 á 5000 en soms zelfs 6000 euro op. De laatste jaren houden we ‘s winters ook zoldermarkten, op een vrijdagavond in de kerk zelf.”

De vrijwilligers gaan een paar dagen voor de rommelmarkt, op dinsdagavond, met wagens het dorp in om bij de bewoners spullen op te halen. Op de woensdagavond erna wordt alles gesorteerd; antiek bij antiek, glaswerk bij glaswerk, kinderspeelgoed bij elkaar, grote en kleine spullen apart...”

Vandaag, dinsdag, is er vanwege het jubileum van de rommelmarkt een avond voor alle vrijwilligers.
Als het weer een beetje meewerkt komen er op zaterdag 10 juni weer enkele duizenden ‘snuffelaars’ naar de Zoelense rommelmarkt. Bezoekers kunnen tussen 9.00 en 15.00 uur in en rond de kerk terecht. Niet alleen voor leuke spullen, maar ook voor poffertjes, pannenkoeken, wafels en hamburgers.

Rob Zantinge