Cees Buisman uit Harich geeft een college over het leefbaar houden van onze aarde.
Cees Buisman uit Harich geeft een college over het leefbaar houden van onze aarde. Foto: Marco Keyzer

College Cees Buisman: 'De mens is geen plaag'

buren • Tijdens de nationale 'Week van het water', op donderdag 11 mei van 20.00 tot 21.30 uur, is iedereen welkom bij het online-college van prof. dr. ir. Cees Buisman over hoe we onze aarde met tien miljard mensen leefbaar houden terwijl we rechtstreeks op een klimaat-, grondstoffen- én watercrisis afstevenen. 

Cees Buisman is als hoogleraar biologische kringlooptechnologie verbonden aan de Wageningen Universiteit. Ook is hij directeur van onderzoeksinstituut Wetsus, Europees centrum voor duurzame watertechnologie. Hij werkte zijn hele leven aan nieuwe milieutechnologieën. Zijn kennis op het gebied van watertechnologie en bezorgdheid over de toekomst van onze wereld heeft hij verwerkt in zijn essay ‘De mens is geen plaag' en deelt hij graag tijdens zijn college.
De lokale energiecoöperaties laten weten zeer vereerd te zijn dat Buisman tijd wil vrij maken voor een online-college. Zijn essay heeft veel mensen wakker geschud en maakt ons bewust dat de knop echt om moet als het gaat om onze manier van leven. Met name over de watercrisis, waarbij we afkoersen op een tekort aan water wereldwijd. Slechts drie procent van al het water op aarde is zoet.
In zijn boek betoogt Cees Buisman onder meer dat er best plaats is op deze aarde voor tien miljard mensen. Maar dan moet de westerse wereld stoppen met focussen op welvaart en in plaats daarvan aan de slag gaat met het verkrijgen van meer bewustzijn.
Tijdens zijn college analyseert Buisman enkele van de problemen waar onze wereld voor staat, voornamelijk het gebrek aan zoet water. Ook gaat hij in op overbevolking, dat volgens hem niet het probleem is. Het effect van ons handelen des te meer.
Aanmelden voor het college kan via www.ecoburen.nl