Focus ligt op nieuwbouw

maurik • Van de vier scenario’s over de herbestemming van het Burense gemeentehuis in Maurik, ligt de focus op nieuwbouw. Daarbij wordt het huidige, twintig jaar oude pand verkocht aan een projectontwikkelaar. Die verbouwt het tot 75 sociale huurappartementen. Tijdens de raadsvergadering van 30 mei wordt de knoop doorgehakt.

De gemeente moet bezuinigen. "We geven tweeënhalve ton te veel uit aan huisvesting", zegt wethouder Karl Maier. "Bij nieuwbouw van een energieneutraal pand zullen de exploitatielasten naar schatting dalen van 700.000 euro naar 450.000 euro per jaar."
De nieuwbouwkosten worden geraamd op 10 miljoen euro. Daar tegenover staat de opbrengst van de verkoop van het bestaande pand van, volgens Maier, 'meer dan 4,3 miljoen euro.'
De vier scenario's zijn: blijven en niets doen, blijven en investeren in duurzaamheid en aanpassingen, wonen en werken combineren in het pand en nieuwbouw van zo'n drieduizend vierkante meter voor zo'n 120 medewerkers. "Willen we het huidige gemeentehuis gebruiksklaar houden, dan kost dat 10 miljoen euro, terwijl het niet energieneutraal zal worden en ook niet zal voldoen aan de eisen van het nieuwe hybride werken."