• "Met Tour de Waal vieren we dat we in vrijheid leven", zegt voorzitter Gerard Nieuwenhuis.
• "Met Tour de Waal vieren we dat we in vrijheid leven", zegt voorzitter Gerard Nieuwenhuis. Foto: aangeleverd

'Tour de Waal' met kunst en legerauto's

regio/tiel • Tour de Waal houdt op vrijdag 5 mei het jaarlijkse Bevrijdingsdagevenement aan de oevers van de Waal. Van Slot Loevestein tot aan Kasteel Doornenburg, dus ook in Tiel, is het feest op meerdere locaties. Hoogtepunten zijn de fietsroutes, broodjesdropping voor de kinderen, de colonne met oude legervoertuigen, een oldtimerrit, kunst, muziek en poëzie.

"Met Tour de Waal vieren we dat we in vrijheid leven", zegt voorzitter Gerard Nieuwenhuis. "Als vertrekpunt nemen we het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. We verbinden die met eigentijdse, culturele activiteiten om het belang van leven in vrijheid en het beleven van die vrijheid over het voetlicht te brengen. Kinderen brengen dat in onze Vrijheidskrant heel mooi onder woorden: Vrijheid is meer dan geen oorlog."
Vrijdag rijden er tijdens Tour de Waal twee colonnes vanuit Tiel door Rivierenland richting Zaltbommel.

Vrijheidstocht

Eén van de nieuwe initiatieven is het organiseren van een vrijheidstocht van Ochten naar Kasteel Doornenburg. Het wordt een bonte stoet van historische voertuigen. Niet alleen militaire, maar ook oldtimers, historische tractoren en oude brommers. De tocht gaat langs highlights uit de Tweede Wereldoorlog.
Op Bevrijdingsdag is het overal in Tiel feest. Bij Zinder is er kunst, muziek en zijn er lekkere wereldhapjes. Hier vertrekken de colonnes en is er een expositie van de geestelijk moeder van Tour de Waal, Joyce Bloem. De spectaculaire broodjesdropping vindt plaats tussen 12.45 en 13.30 uur. De hele middag is er een kunstmarkt in het centrum. In het Flipje & Streek museum is het WO-II informatiecentrum geopend.

Kunstproject

Het kunstproject 'Denkbeelden voor de Vrijheid', een concept van Hans Vernooij en Guusje Kaayk, is onderdeel van het feest van de Vrijheid op het plein bij Zinder. Het wordt georganiseerd in samenwerkring met Tour de Waal en Zinder Tiel. Iedereen kan op deze dag een Denkbeeld voor de Vrijheid komen maken dat een plaatsje in het 'Vrijheidsbos' krijgt. De kunstenaars Guusje Kaayk, Hans Vernooij, Ans van den Hurk, Mariya Vasyukova, architect Antoon Reijntjens en jong talent Ischa de Beer begeleiden dit project.
Kunstenaars, schrijvers, kinderen en anderen zijn al bezig met het maken van Vrijheidsdenkbeelden in woord en/of beeld die ook op 5 mei worden 'geplant' in het 'Vrijheidsbos'. Ook bekende Tielenaren, onder wie Hans Beenakker, Nico Baars, Jan Beijer, Remco Dijkstra, Carla Kreuk, Tessa Ariaans en anderen, hebben al bijgedragen aan dit kunstproject dat op vrijdag 5 mei te zien én te beleven is.
De vrijwilligers van de Vlindertuin gaan hun Denkbeelden planten tussen de prachtige bloemen en planten.

Makersmarkt

Op het Vredesplein bij Zinder hebben Hans Vernooij en Guusje Kaayk ook een Makersmarkt georganiseerd. Talenten uit de regio presenteren daar hun producten. Het land van Flipje heeft veel moois te bieden, zoals de tassen van Leonie Roeffen uit Tiel, de Zeemeermantel van Annelies den Besten uit Meteren, de portretten van Luda Mosendz (Oekraïense vluchteling uit Tiel), maar ook plantjes uit de Vlindertuin en heerlijke gerechten en lekkernijen uit Etiopië, Oekraïene, wijn uit de Betuwe en meer.
Ook hebben Hans en Guusje een kunstveiling georganiseerd, waarvan de opbrengst naar kunstenaars uit de Oekraïne gaat. Voor de kunstveiling hebben maar liefst negentien kunstenaars uit de regio werk beschikbaar gesteld. Ella Kok-Majewska is de veilingmeester.
Bovendien treden de kinderen van Zinder-educatie op, wordt de tentoonstelling van de 'moeder' van Tour de Waal - Joyce Bloem - geopend en er is nog veel meer.
De dansgroep Comparsa Sabor Dominicano en Holanda zal de verbinding maken met de binnenstad.
Op de Markt, bij het beeld van Flipje, en op het Zinderplein komen informatieborden.
Info en programma:https://www.tourdewaal.nl/programma-tiel-2023