Afbeelding

Opening Molukse huiskamer voor ouderen

Nieuws

TIEL • Wethouder Carla Kreuk opent aankomende zaterdag 6 mei officieel de eerste Molukse huiskamer voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers. Een initiatief van Stichting Buah Hati. 

Na ruim twee jaar van onderzoek naar behoeftes en training van vrijwilligers is deze dag eindelijk een feit. Tijdens de feestelijke openingsmiddag krijgen de vrijwilligers die de activiteiten voor de ouderen gaan begeleiden hun certificaat ‘Vrijwilligerstraining door Landelijke Steunpunt Molukse Ouderen’ overhandigt. Verder zullen de sleutelpersonen zich voorstellen en vertelt de Stichting wat er de komende tijd aan activiteiten gepland staat. 

Dementie onder ouderen

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij niet-westerse migrantengroepen komt dementie drie tot vier keer zoveel meer voor als bij de autochtone Nederlanders. Het alarmerend hoge risico op dementie binnen de Molukse gemeenschap is daarom voor Buah Hati aanleiding om de helpende hand te bieden aan dementerenden en hun mantelzorgers.

Benji Sariwating, opbouwwerker bij Buah Hati: “Er is bij ons geen oorzaak van deze cijfers bekend. De ouderen van Molukse afkomst zijn erg op zichzelf en vinden het lastig om ergens heen te gaan. Na de coronaperiode hebben zij ook enorm te maken met vereenzaming. We hebben 120 adressen in Tiel van Molukse ouderen boven de zestig jaar en we zijn de lijst nog aan het updaten.”  

Herkenbare plek

De locatie van de huiskamer lijkt ook een groot voordeel. Benji Sariwating: “De pilot van een Molukse huiskamer was goed bevallen. Samen met andere ouderen hebben we gezamenlijk een broodje gegeten. De locatie vergroot ook het succes. Het gebouw van de Stichting staat al jaren op een herkenbare plek en is een plek waar veel samenkomsten gehouden worden.” 

“De Molukse huiskamer is een plek waar men kan schilderen, muziek luisteren, kletsen of wandelen. Er zijn twee ruimtes beschikbaar. Er is één algemene groepsruimte en ook een huiskamer zodat mensen zich kunnen terugtrekken bij een teveel aan prikkels.”

Bij de ouderenactiviteiten zijn sleutelpersonen aanwezig. De sleutelpersonen hebben kennis van de gemeenschap en van de zorgorganisaties, -instellingen en -specialisten. Ze zijn bekend bij de huisartsen en de praktijkondersteuners en kunnen zodoende adviezen op maat verstrekken over waar men voor welke zorg bij wie of welke instelling terecht kan.

Elke woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur kan men terecht met vragen. De sleutelpersonen voor de Molukse gemeenschap zijn: Mien Rutumalessy, Nancy Groenhuijzen-Metiary, Elise Siwabessy en Meno Tomatala-Nanarjain.

Opening huiskamer

Op zaterdag 6 mei wordt de Molukse huiskamer officieel geopend met een Molukse maaltijd. De dag start om 13.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Aanmelden kan bij Benji Sariwating, opbouwwerker Buah Hati 06-20230277 of via email: ouderenzorg@buahhati.nl..

Vanaf dinsdag 9 mei is De Huiskamer elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 en woensdag van 13.00 tot 15.00 uur open voor 55 plussers en hun verzorgers. De Huiskamer van Buah Hatig is te bezoeken aan de Lambert Hendrikstraat 10 in Tiel.

Elly van Kuilenburg