Afbeelding

Lintjesregen: acht koninklijke onderscheidingen in Buren

Sport

BUREN • Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van de gemeente Buren overhandigde woensdagochtend een koninklijke onderscheiding aan acht personen. Zij hebben zich allen verdienstelijk gemaakt voor de Burense samenleving.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Mevrouw C. (Corry) Degen-Zaaijer uit Ommeren
Al 25 jaar is mevrouw Degen een actieve vrijwilliger in het buitengebied van Ommeren. Vanaf 1998 is zij nauw betrokken bij de Buurtvereniging De Pasch. In 2003 was mevrouw Degen een van de organisatoren van de activiteiten tijdens Koninginnedag waarmee tevens de 1e Koninginnedag Ommerenveld een feit was.

Sindsdien organiseert zij mede jaarlijks de activiteiten op Koningsdag. Door haar inzet zorgt zij voor verbondenheid in het buitengebied van Ommeren waarbij jong en oud bij de activiteiten worden betrokken.

Mevrouw M.A. (Marlein) Meulenbeek
Sinds 1984 tot heden is mevrouw Meulenbeek vrijwillig actief bij het Hervormd kerkkoor Buren waarbij zij secretaris en penningmeester is geweest. Voor het 600 jarige bestaan van Buren in 1995 heeft zij een musical geschreven die door kinderen is uitgevoerd.

Van 1986 tot 2011 is mevrouw Meulenbeek bestuurslid en leidster geweest van de Zondagschool van de Hervormde gemeente Buren. Vanaf 2010 tot heden is zij penningmeester bij de Stichting Pemama die een school in Zambia ondersteunt. Hiervoor ontplooit zij allerlei activiteiten om geld in te zamelen en enthousiasmeert anderen door ze bij het project te betrekken. 

Vanaf 2015 verzorgd mevrouw Meulenbeek het kerkblad “Rond Burens Toren” waarvoor ze redactieleden aanstuurt, zelf artikelen schrijft en zorgt voor bijbehorende foto’s. Tijdens de zomermaanden verzorgd mevrouw Meulenbeek het rooster voor de vrijwilligers die zorgen voor de rondleidingen in de Sint Lambertuskerk.

Mevrouw G.C. (Gerda) van Ommeren-van Tintelen uit Lienden

Sinds 1995 is mevrouw Van Ommeren vrijwilligster bij de Nederlandse Hervormde Kerk van Ommeren o.a. als jeugdouderling, coördinator bezoekwerk, vrijwilligers vragen en rooster maken voor de rommelmarkt, hulpkoster, schoonmaken van de kerk en het twee keer per jaar organiseren van de ‘ouderenmiddag’.

Van 2000 tot 2022 gaf mevrouw Van Ommeren lessen ‘levensbeschouwing’ op de basisschool in Ommeren. Als mede oprichtster van de Kringloopwinkel is zij vanaf 2020 wekelijks hiervoor een dag actief.

De heer P. (Peter) Peters uit Lienden

De heer Peters is al ruim 50 jaar een actieve vrijwilliger. Vanaf 1968 kan Arena Atletiekvereniging uit Rhenen al op hem rekenen. Bij deze vereniging vervulde hij verschillende bestuursfuncties. Van 1970 tot 1996 was hij wedstrijdleider en mede organisator van de Grebbecross.

Sinds 1975 tot heden organiseert de heer Peters de jaarlijkse Bos en Vallei Cross (BVC) in Rhenen waarvoor hij ook zitting heeft in het overkoepelende overleg van de BVC-competitie. In 2000 nam de heer Peters het initiatief om de jaarlijkse organisatie van de Avondwandelvierdaagse in Rhenen naar de Arena Atletiek te halen. 

Sinds 2011 is hij vrijwilliger bij de ‘formulieren brigade’ van Welzijn Rivierstroom en helpt hij anderen bij diverse hulpvragen waarbij de heer Peters gespecialiseerd bent in thuisadministratie en belastingaanvragen. Door zijn voormalige werkgever is de heer Peters benaderd om mee te werken aan een boek van procesbeschrijving chromatografie. 

Toen bleek detailkennis bijna niet meer aanwezig bij de medewerkers van dat bedrijf. De heer Peters heeft toen zijn kennis en ervaring overgedragen aan de procestechnoloog in het bedrijf zodat het proces vastlegt en veilig is gesteld voor de toekomst.

De heer H. (Herman) Riemsdijk uit Eck en Wiel

De heer Van Riemsdijk heeft zich vanaf 1988 ingezet voor voetbalvereniging EWV waarbij hij voorzitter en secretaris is geweest maar ook lid van de PR commissie, lid van de sponsorcommissie en kascommissielid. Tevens is hij leider en grensrechter geweest.

Voor de fusie tussen de voetbalverenigingen van Eck en Wiel en Maurik heeft hij zich bovenmatig ingezet. Bij de nieuwe Sportvereniging SV MEC ’07 is de heer Riemsdijk ook bestuurlijk actief geweest. Nog steeds is hij actief en zet zich in voor de onderhouds- en schoonmaakploeg.

Daarnaast heeft hij ruim 30 jaar alle hoogtepunten als fotograaf vastgelegd en organiseerde hij reünies voor de voormalige VV EWV. Wekelijks neemt de heer Riemsdijk deel aan het Walking Footbal bij MEC ‘07 waarvan hij ook de medeoprichter is.

De heer H.J.C. (Pierre) Rutgers uit Buren

De heer Rutgers is sinds 1994 vrijwillig actief; eerst bij vluchtelingenwerk Buren daarna was hij als secretaris betrokken bij de concertserie Drieluik concerten die jaarlijks nog een concertserie organiseert in de St. Lambertuskerk te Buren. Na zijn benoeming tot voorzitter van de Culturele raad heeft de heer Rutgers zich ingezet voor het investeringsfonds voor kunstwerken en de Cultuurprijs Buren.

In 2000 heeft hij zich ingezet voor een culturele bestemming van de synagoge van Buren waarin alle culturele organisaties uit Buren vertegenwoordigd zijn. Bij deze Stichting is hij 10 jaar bestuurslid geweest. In de jaren 2000/2006 was de heer Rutgers voorzitter van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde Kerk te Culemborg.

Als medeoprichter van de Stichting Toen Theater in 2008 heeft hij zich ingezet voor fondsenwerving. Tevens is hij initiatiefnemer en medeoprichter van de Stichting Signaleringsgroep Buren-Stad, Erichem en Asch. Hij bedacht in Coronatijd bedacht hij het BeterBuren Magazine en praat hij als lid van de Klankbordgroep BV Buren mee over de ontwikkelingen van Buren.

De heer C. (Cor) de Vree uit Maurik

Sinds 1972 is de heer De Vree al vrijwillig actief bij de Stichting Corsowagen Maurik. Jaarlijks is hij daarmee gemiddeld zo’n 8 maanden bezig; hij leidt de lasploeg en leert de jongeren het ‘vak’ van corsowagen bouwen en dit in elkaar te lassen. Bij het wegbrengen van de Corsowagen naar Tiel rijdt de heer De Vree altijd even langs zorgcentrum De Valentijn.

Vanaf 1977 is de heer De Vree voorzitter van Buurtvereniging De Zandstraat. Bij de Betuwse Historische Tractoren Club is de heer De Vree vanaf 2010 een actieve vrijwilliger en bij Muziekvereniging Kunst en Vriendschap haalt hij al 12 jaar trouw het oud papier mee op.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

De heer J.A. (Johan) van der Zand uit Buren

Als zelfstandig ondernemer is de heer Van der zand in 1989 actief betrokken geweest bij het opsporen van in Nederland gestolen voertuigen in Oost Europa. Door het in 2012 ontwikkelde hulpstuk voor het veiliger en versneld aankoppelen van een gestrand voertuig, zorgde hij voor een veilig en snelle repatriëring van gestrande (vracht)voertuigen. Dit hefsysteem werd een groot succes en wordt wereldwijd verkocht.

In 1999 heeft de heer Van der Zand zich ingezet voor de uitbreiding van de plaatselijke buurtsuper tot een uitgebreide supermarkt. Hij zet zich vrijwillig in voor de groenvoorziening van het Industrieterrein ’t Hulster waardoor de toegankelijkheid naar de supermarkt en het bedrijfsverzamelgebouw De Hofstede is verbeterd. 

Voor de Stichting ZoBeRo zet de heer Van der Zand zich vanaf 2006 actief in door het inzamelen van geld en goederen alsmede stelt hij materieel beschikbaar om de hulpgoederen naar Roemenië te brengen. Het pand van het Automuseum Visscher Classique is onder zijn leiding geheel gerenoveerd waarbij hij tevens als vrijwilliger actief betrokken is.