Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Expositie en eerbetoon aan Joyce Bloem

tiel • De expositie ‘Beeldend Verbonden' is vanaf nu tot 27 mei in Zinder te zien, een expositie en eerbetoon aan Joyce Bloem (1951 Heerlen - 2017 Tuil). Joyce was een veelzijdig kunstenaar: beeldhouwer, graficus, keramist, schilder en dichter. Ze stond ook bekend om haar land art, installaties en beelden in openbare ruimten. 

Haar Indische achtergrond en verhalen uit andere culturen verweefde ze tot een soort eigen mythologie als basis voor haar werken. Inspiratie vond ze ook in lokale geschiedenis, zoals het beeld ‘De Verhalen van Neerijnen'. Joyce begon ook het kunstproject ‘Een beeld van oranje linten' en kreeg het op 5 mei 2014 voor elkaar dat, zowel aan de noord- als de zuidoever van de Waal de dorpsbewoners een oranje lint van zeven kilometer lang vasthielden, volgeschreven met hun vredeswensen. Het scheepvaartverkeer op de Waal werd op die dag stilgelegd om de oranje linten midden op de rivier te verbinden. Zo ontstond vanuit de lucht gezien de letter V en daarmee het ‘Beeld van Oranje Linten'. Het was de aanzet tot een jaarlijks Bevrijdingsdagfestival aan de Waal, de uiteindelijke ‘Tour de Waal'. Joyce wordt hierdoor ook wel ‘de moeder van Tour de Waal' genoemd.

In 2016, na het afronden van de derde editie van de Tour de Waal, vernam Joyce dat ze ongeneeslijk ziek was. Desondanks bleef ze een echte levenskunstenaar en kwam haar kunstzinnige en creatieve geest tot uiting in haar projecten en beelden. De expositie is tijdens de openingstijden van Zinder te bekijken, kijk hiervoor op www.zinder.nl