NPO-bus naar Eck en Wiel en Maurik

eck en wiel/maurik • Is het een goed idee om buitendijks vakantiewoningen te bouwen in de uiterwaarden? Deze week staat de gele bus van het NPO Radio 1 programma '5 dagen' in Eck en Wiel en Maurik. Presentatoren van Egmond en El Miloudi en verslaggever van der Drift praten met betrokken inwoners en ondernemers over het plan. 

   1995

Na de bijna-ramp in 1995, is besloten om de grote rivieren meer ruimte te geven. Minister Harbers liet vorig jaar in de Tweede Kamer weten dat bebouwing in de uiterwaarden echt moet stoppen. Luister: NPO Radio 1.

 



Maar in Arnhem wordt nu een hele nieuwe wijk aan de rand van het riviergebied gebouwd. Ook de gemeente Buren heeft vergunningen afgegeven voor 1000 buitendijkse vakantiewoningen. In Eck en Wiel zijn projectontwikkelaars en de lokale politici op zoek naar geitenpaadjes om de bouw in de uiterwaarden te realiseren. In 5 Dagen komen bezorgde inwoners, projectontwikkelaars en ondernemers aan het woord. Hoe kijken zij tegen de komst van de vakantiewoningen? En hoe kijken zij terug naar de evacuatie die in 1995 plaatsvond in het gebied? Maandag is Bernd de Graaf te gast. Hij woont buitendijks in een 400 jaar oud monument en kijkt recht op de uiterwaarden die nu worden opgehoogd. Hij maakt zich grote zorgen over de voortschrijdende bouw van het vakantiepark. Dinsdag staat in het teken van de evacuaties die in 1995 plaatsvonden vanwege het overstromingsgevaar. Erik van der Pol, verslaggever van Omroep Gelderland, is in de NPO Radio 1-bus te gast. Hij moest zelf ook evacueren en deed toen verslag van de evacuatie. Woensdag is de eigenaar van Marina Vakantieparken te gast. Hij runt al twee jaar een vakantiepark in de uiterwaarden en vertelt over zijn ervaring met het hoge water. Donderdag zijn ondernemer Daisy van Baal en haar vader Hans van Baal te gast. Daisy is geboren en getogen in het gebied en heeft vorig jaar een Grieks restaurant geopend. Ze hoopt op meer reuring met de komst van de vakantiewoningen. Vrijdag vertelt Pier Vellinga (hoogleraar Klimaatverandering) wat hem opvalt. Hij is bestuurslid van de actiegroep Dijkwacht, woont zelf in het gebied en vindt het een slecht idee om daar toch te gaan bouwen. 5 Dagen live vanuit Eck en Wiel & Maurik, over het bouwen van vakantiewoningen in uiterwaarden. Maandag 24 april, dinsdag 25 april, woensdag 26 april, donderdag 27 april en vrijdag 28 april van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.