Kapronde Avri in de gemeente Buren

buren • Vanaf begin mei voert Avri in de gemeente Buren de jaarlijkse kapronde uit. Alle bomen binnen de gemeente worden minimaal eens in de drie jaar op veiligheid gecontroleerd. Naar aanleiding van deze controle worden nu de zieke, dode en onveilige bomen gekapt.

Avri onderhoudt voor de gemeente Buren de gemeentelijke bomen. Om dit onderhoud goed uit te voeren, krijgen alle bomen eens in de drie jaar een boomveiligheidscontrole. Tijdens deze boomveiligheidscontrole kijkt de inspecteur naar de veiligheid én de staat van onderhoud van de boom. Soms wordt een boom afgekeurd en is het nodig om de boom te kappen. Dit gebeurt bij zieke, dode of onveilige bomen.

Broedseizoen

In de periode half maart tot half juli zijn de meeste vogels actief. Dit wordt ook wel het broedseizoen genoemd. Het streven van Avri en de gemeente Buren is om de afgekeurde bomen elk jaar te kappen vóór het broedseizoen. Door een vertraging bij het verkrijgen van de kapvergunning is dat dit jaar niet gelukt. Daarom kiest de gemeente Buren ervoor om een deel van de bomen te kappen tijdens het broedseizoen. Per boom wordt vooraf goed gecontroleerd op broedende vogels. Wanneer er een vogel in een boom aan het broeden is, kan er niet worden gekapt. Dan wordt bepaald wat nodig is om de veiligheid te garanderen.

Instabiel

Wanneer de kap langer wordt uitgesteld, bestaat de kans dat sommige bomen instabiel worden of takken kunnen breken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bomen die nog geen direct gevaar vormen, worden in de tweede helft van het jaar gekapt. Het kappen van de eerste ronde bomen in de gemeente Buren start begin mei en duurt drie tot vier weken. De bomen die gekapt worden staan verspreid door de gemeente Buren.
Samen met de gemeente wordt besloten of op dezelfde plek een boom wordt terug geplant. Dit is niet altijd het geval, omdat soms de situatie niet ideaal is om een boom terug te planten. Wanneer er geen nieuwe boom wordt geplant, kijken de gemeente en Avri of er op een andere plek in de gemeente een boom kan worden terug geplant. Het planten van de nieuwe bomen gebeurt in het najaar en in de winter

Overlast

Inwoners van de gemeente Buren zouden wat overlast kunnen ervaren van de werkzaamheden. Avri probeert, samen met de aannemer, de overlast zoveel mogelijk te beperken. 


Info-avond Wandel voor het Leven

neerijnen/tiel • De organisatie Wandel voor het Leven houdt op 16 mei de laatste informatieavond voor deelnemers en betrokkenen. De laatste praktische informatie wordt gedeeld met de teams en belangstellenden. De bijeenkomst is in Tiel, in het Toon Hermans Huis aan de Doctor Schaepmanstraat 23. Dit is één van de drie doelen waar het opgehaalde geld naartoe gaat. De iInloop is vanaf 19.30 uur en de info-avond begint om 20.00 uur.