Tekening van Gerry van der Velden
Tekening van Gerry van der Velden Foto: Waalgalerie

Tuintekeningen Gerry van der Velden te zien

tiel/zoelen • In de Waalgalerie aan de Sint Agnietenstraat in Tiel exposeert Gerry van der Velden de komende weken een ruime keuze uit haar tuintekeningen sinds 2013.  De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 29 april van 13.00 tot 17.00 uur. Daarna is de expositie tot en met 14 mei elke zaterdag en zondag eveneens tussen 13.00 en 17.00 uur te bezoeken. 

Al meer dan tien jaar tekent beeldhouwster Gerry van der Velden (Helvoirt, 1947) een grote tuin in haar woonplaats Zoelen. Ze leerde de tuin van de gepensioneerde biologielerares Inez Gruys kennen toen ze er voorschetsen maakte voor beelden van een ezel en een stel ganzen. Later ging ze ook de tuin zelf tekenen. In potlood, pastel en aquarel legt Van der Velden vast hoe de bomen, struiken en planten veranderen door de seizoenen en de jaren heen. Wie met haar meekijkt ziet een tuin vol natuurlijke sculpturen: kale stammen en takken, dicht gebladerte, bloemen op stengels natuurlijk en gesnoeide hagen.
‘De sfeer in de tuin wordt niet, of nauwelijks, bepaald door hoogte, bloeitijd en kleur', schreef de hovenier en tuinboekenschrijver Romke van de Kaa ooit in een column. ‘Die wordt bepaald door lichtval, door de afwisseling van licht en donker en door de manier waarop één enkele lichtstraal door gebladerte op het blad van een schaduwplant valt. Door licht dat door bladeren weerkaatst wordt of juist geabsorbeerd; door het vroege ochtendlicht dat alle planten herboren doet lijken, en door het avondlicht dat lange schaduwen werpt en alle kleuren warm en intens maakt.'
Van de Kaa's woorden vatten onbedoeld samen hoe Gerry van der Velden naar de Zoelense tuin kijkt.

Boekje

Bij de tentoonstelling verschijnt het achtste deel in de reeks boekjes die de Willem den Ouden Stichting uitgeeft, met reproducties van 36 tekeningen en een inleidende tekst door Gijsbert van der Wal.