Carillon op Koningsdag en Bevrijdingsdag

tiel • Op nationale feestdagen als Koningsdag en Bevrijdingsdag is het door heel Nederland traditie dat op de torens de vlag uithangt en dat carillons worden bespeeld. In Tiel wordt op die dagen het carillon van de Sint Maartenskerk door Wim Ruitenbeek bespeeld.

Door het nestelen van slechtvalken op de torenomloop van de Sint Maarten kan de vlag níet worden gehesen. Dit zou de beschermde dieren kunnen verstoren. Van het carillon hebben de vogels echter geen last. Dankzij de Vrienden van Stichting Carillon Tiel bespeelt de stadsbeiaardier het carillon. Op Koningsdag, donderdag, speelt Ruitenbeek van 12.00 tot 13.00 uur een feestelijk Oranjeconcert. Na het Wilhelmus klinken Vaderlandse liederen en andere oude, Hollandse liedjes. Vanwege het tienjarig jubileum van de koning klinkt ook het Koningslied, dat in 2013 werd geschreven door John Ewbank ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander. Het beiaardarrangement is gecomponeerd door Jacques Maassen (1947-2013), stadsbeiaardier van Breda en directeur van de Nederlandse Beiaardschool. Aan het eind van de bespeling komen ook de leukste Koningsspelen-liedjes van de afgelopen jaren voorbij en natuurlijk het nieuwe lied van dít jaar: ZiggZagg.
Op Bevrijdingsdag, vrijdag 5 mei, is de bespeling van 12.30 tot 13.30 uur. Ook deze bespeling begint met het Wilhelmus. Daarna speelt Wim Ruitenbeek enkele werken die origineel voor beiaard zijn gecomponeerd, waaronder Vrijevariaties over Merck toch hoe sterck, in 1939 geschreven door Adriaan J. de Groot, en Suite II uit 1943 van Felix Timmermans met de bekende volksmelodieën Wilt heden nu treden, Ferme Jongens en Daar ging een Patertje. Daarna klinken bekende songs uit de jaren 1940 zoals Lili Marlene en From the Time we say Goodbye. Meer informatie is te vinden op www.carillontiel.nl.