Afvalvrije scholen project Afvalredders

rivierenland • Eind vorig jaar zijn in Rivierenland de eerste afvalvrije scholen-projecten van start gegaan. Tijdens dit project 'Afvalredders' gaan leerlingen aan de slag om hun school zo afvalvrij mogelijk te maken.  

Door hun fanatieke aanpak kregen leerlingen van de Rotondaschool in Tiel woensdagmiddag als eerste het predicaat afvalvrije school uitgereikt door wethouder Remco Dijkstra van de gemeente Tiel. Het was een feestelijk moment, waarbij de leerlingen een presentatie gaven van wat zij de afgelopen periode hebben gedaan.
De leerlingen van de plusklassen van de Rotondaschool zijn de afgelopen maanden hard bezig geweest om hun school afvalvrij te maken. Na een voorbereidende les door een docent en daarna door de Avri afvalcoaches, gingen de leerlingen aan de slag met het scheiden van alle grondstoffen, papier, pdb en gft.  

Doelgerichte communicatie

Steeds meer scholen gaan bewust om met het afval dat ze produceren, met als doel afval te verminderen en beter te scheiden. Met het project Afvalvrije School stuurt Avri op doelgerichte communicatie met schoolbesturen, gemeenten en de jeugd. Afval scheiden op school is nu vaak niet mogelijk, omdat schoolafval ongescheiden als bedrijfsafval wordt afgevoerd.
Een afvalvrije school is niet alleen concreet bezig met het scheiden en verminderen van afval, het maakt kinderen ook enthousiast voor een beter milieu door middel van gedragsverandering en educatie. Veel kinderen scheiden thuis natuurlijk al. Daarom is het extra fijn dat het nu op scholen ook gebeurt. Zo worden kinderen grondstoffen-ambassadeurs voor het leven.
Avri biedt als inzamelaar van de regio Rivierenland zowel de kennis als de mogelijkheid om grondstoffen te scheiden op scholen. Het volgen van dit programma is niet alleen goed voor het milieu en de ontwikkeling van de kinderen.

Geld besparen

Ook scholen kunnen ervan profiteren. Door mee te gaan op de huishoudelijke route, in plaats van het bedrijfsafval, kunnen zij veel geld besparen. Er komt namelijk minder restafval en de stromen papier, pdb en gft worden gratis ingenomen. Zo wordt samengewerkt om Rivierenland steeds circulairder te maken.