• De leerlingen van OBS Prins Willem Alexander school bezig met het opruimen van afval.
• De leerlingen van OBS Prins Willem Alexander school bezig met het opruimen van afval. Eigen foto

'We willen bewustwording creëren'

beusichem • Afval dat rondslingert op plekken die daar niet bestemd voor zijn. Dit wordt ook wel zwerfafval genoemd. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, is een groep van twaalf vrijwilligers in Beusichem bezig om bewustwording omtrent dit onderwerp te creëren. Onlangs gingen ze zwerfafval rapen met leerlingen van OBS Prins Willem Alexanderschool. “Het was een groot succes!”

Eén van deze vrijwilligers is José de Koning die de groep heeft samengebracht. “In mijn vrije tijd wandel ik graag. Al jarenlang zie ik veel zwerfafval liggen. Ik besloot het op te ruimen en zo ontstond deze groep. De twaalf mensen houden zich wekelijks bezig om zwerfafval op te rapen. “Van de gemeente hebben we hesjes, afvalstokken en handschoenen gekregen. Sommige mensen hebben vaste routes die ze schoonhouden en anderen rapen afval in verschillende wijken wanneer ze zin en tijd hebben.”

Het milieu schoonhouden

De groep bestrijkt ook het hele buitengebied. “Denk aan de dijk van Ravenswaaij naar Culemborg en de provinciale weg van Zoelmond naar Culemborg.” Volgens José is het erg belangrijk om dit te doen en er aandacht voor te krijgen. “De wereld is al zo vervuild, daarom ondernemen wij actie. Een beter en schoner milieu begint bij jezelf.”

Om die reden gingen ze twee weken geleden afval rapen met leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool in Beusichem. “Deze school vindt het belangrijk en wil er continuïteit aan geven. Ze besteden van maart tot en met mei aandacht aan zwerfafval en daarom zijn wij daar samen met wat vrijwilligers langsgekomen.” In een uur tijd hebben twee groepen flink wat afval weten te verzamelen. Denk aan plastic, blikjes, snoepzakken, luiers, hondenpoepzakjes en sigaretten.

Bewustwording creëren 

De route liep rondom de school, zodat mensen zien dat ook de jeugd zich met zwerfafval bezighoudt. “Maar ook om bewustwording te creëren voor de mensen die het zien.” Naast het zwerfafvalrapen, komt er deze week ook nog een gepensioneerde veearts naar de school. “Die vertelt meer over wat zwerfafval met dieren doet.”

De vrijwilligers zullen zich de rest van het jaar ook bezighouden met dit onderwerp. “We blijven de routes lopen en afval oprapen. Vorig jaar hebben we al tweehonderd zakken aan zwerfafval opgehaald.” Het zwerfafval ligt overal. Van woonwijken en parkeerplaatsen tot aan struiken. “Daarom gaan we ook op verschillende plekken posters ophangen om meer aandacht voor dit onderwerp te krijgen en te laten zien dat het heel lang duurt voordat iets verteert.”

Gesprekken

Hun ambitie is om richting middelbare scholen, zoals Lek en Linge en KWC, te gaan en te kijken of ze daar ook zwerfafval kunnen rapen met leerlingen. "Hier zijn al wat gesprekken over, dus hopelijk gaat dit ons lukken.” Maar hoe dan ook, zet de groep door. "Wij stoppen niet en blijven ons inzetten voor deze wereld”, vertelt José trots.

Fleur van Eeuwijk