• "Goed kunnen luisteren staat voor ons op nummer één", zegt Elise Pijpe.
• "Goed kunnen luisteren staat voor ons op nummer één", zegt Elise Pijpe. Foto: aangeleverd

Elise is vrijwilliger bij Steun en Verlies

tiel • De Tielse Elise Pijpe was 28 jaar en zwanger van haar eerste kindje toen haar man overleed. "Ik kon niemand in mijn omgeving vinden die hetzelfde had meegemaakt", vertelt Elise. "Vooral niet iemand van mijn leeftijd."

Jaren later zag Elise een artikel in de krant dat haar aandacht trok. "Ik zag een foto van een man op een bankje, een weduwnaar. Mozaïek Welzijn was op zoek naar lotgenoten die ook een geliefde waren verloren. En die anderen konden helpen. Omdat ik dit zelf toen niet had, wilde ik dit graag voor een ander doen."
Elise vindt dat je het echt zelf mee moet hebben gemaakt om te kunnen voelen wat het verlies betekent. "In het begin komen mensen naar je toe", aldus Elise. "Maar op een gegeven moment gaat dat afvlakken, omdat het leven van de ander doorgaat. Maar voor jou gaat het leven níet door."
Het is alweer 22 jaar geleden dat Elise het artikel in de krant heeft gelezen en zich heeft aangemeld als vrijwilliger bij 'Steun bij Verlies'. Samen met andere vrijwilligers volgde Elise een cursus en ging ze aan de slag.
"Als je partner overlijdt wil je niet steeds je eventuele kinderen 'belasten'. Zij rouwen ook", vertelt Elise. "Voor ons als lotgenoten maakt het niet uit, al horen we tien keer hetzelfde verhaal. Als het jou maar helpt. Goed kunnen luisteren staat voor ons op nummer één. Het is niet de bedoeling dat je advies gaat geven, alleen als ze ernaar vragen. Er was een dame die dacht dat ze psychisch niet in orde was, omdat het na een tijd nog steeds niet beter ging. Voor haar was het fijn dat iemand die hetzelfde heeft meegemaakt zegt dat dit heel normaal is."

Aanmelden

Heb jij een geliefde verloren en behoefte aan een luisterend oor? De vrijwilligers van Steun en Verlies komen graag naar je toe. Aanmelden is mogelijk via info@mozaiekwelzijn.nl, onder vermelding van Steun bij Verlies. Bellen naar Monique van Os van Mozaïek kan ook; 06 42 64 30 43. De vrijwillige coördinator neemt contact dan contact op en kijkt welke vrijwilliger het beste bij je past. De vrijwilliger komt ongeveer een jaar lang bij je thuis. Je spreekt samen af hoe vaak. 

VOG en geheimhouding

De vrijwilligers hebben een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en geheimhoudingsplicht.