• Simon Gijsbers (links), commercieel manager Kontakt Mediapartners en Nico Baars, directeur Cultuurbedrijf Tiel, zijn blij met de samenwerking.
• Simon Gijsbers (links), commercieel manager Kontakt Mediapartners en Nico Baars, directeur Cultuurbedrijf Tiel, zijn blij met de samenwerking. Foto: William Hoogteyling

Agnietenhof en Kontakt Mediapartners zijn partners in cultuur

Zakelijk

TIEL • Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof en Kontakt Mediapartners, uitgever van Het Kontakt, zijn sinds vorige week dinsdag partners in cultuur. De partijen gingen een samenwerking voor drie jaar aan. Een en ander werd met handtekeningen bekrachtigd door Nico Baars, directeur van Cultuurbedrijf Tiel en Simon Gijsbers, commercieel manager van Kontakt Mediapartners. 

De grote zaal van de Agnietenhof gaat Kontakt Mediapartners-zaal heten. “Het Kontakt Tiel is inmiddels, na een kleine twee jaar, redelijk ingeburgerd”, zegt media-adviseur Martin Lens, “Maar de naam Kontakt Mediapartners zegt de mensen in deze regio nog niet zoveel, dus vandaar dat wij ons - door de bedrijfsnaam voor drie jaar aan de grote zaal te verbinden - graag presenteren als mediabedrijf.”

“Ongeveer zeventig procent van onze lezers is nou eenmaal geïnteresseerd in cultuur, dus dan heb je een prachtig bruggetje naar een mooie samenwerking. We willen het publiek betrekken bij lezersacties en we willen klanten die voor ons belangrijk zijn meenemen naar het theater. Voor ons zijn dat ingrediënten om te zeggen: Hier stappen wij heel graag in. Wij zijn dan ook uitermate blij met de samenwerking voor de komende drie jaar.”

Beperkte budgetten
In Het Kontakt is al regelmatig te lezen welke voorstellingen en films de Agnietenhof te bieden heeft. Toch wilde Nico Baars de samenwerking graag uitbreiden. “Ik ben hier op 1 juli vorig jaar begonnen als directeur en merkte dat één keer in de maand adverteren te weinig is”, zegt hij. “Het zou voor ons aantrekkelijker zijn om dat vaker te doen. Maar wij zijn een gesubsidieerde onderneming, dus onze budgetten zijn beperkt.”

“De vraag was dan ook: Waar kunnen we elkaar vinden en wat hebben we elkaar als cultuurpartners te bieden, waarbij we allebei een groter bereik realiseren. We zijn toen gaan praten over wát kunnen we dan voor elkaar betekenen. En hoe kunnen we een pakket samenstellen waarbij we elkaar versterken, want ik geloof vooral in samenwerken, dát is het toverwoord.”

Iets meer theater
Door de uitgebreide samenwerking is er meer nieuws. Zo wordt de huidige, strakke, moderne, sobere stijl in de schouwburg komende zomer enigszins veranderd. Een projectgroepje houdt zich daar mee bezig. “Die sobere stijl is op zich hartstikke mooi”, zegt Nico Baars, “maar het mag wel iets meer theater zijn.”

Hij wil ook graag wat doen aan de lange, witte vloer bij binnenkomst in de foyer. “Prachtig, maar erg onpraktisch vanwege het intensieve onderhoud ervan. En de vloer spiegelt enorm, waardoor veel mensen denken dat deze spiegelglad is. Wat bij slecht weer ook zo is.” Alles wat dit jaar onderhoud nodig heeft, zoals bijvoorbeeld het verfwerk, wordt kritisch beoordeeld. Zo krijgen enkele wanden meer sprekende kleuren. “Het zwarte gaat er sowieso allemaal uit en je mag best zien dat je ergens naartoe verwezen wordt.”

Bewegwijzering
Baars wil daarom de bewegwijzering in de Agnietenhof ook wat duidelijker maken, zodat de bezoekers hun weg naar de juiste zaal makkelijker weten te vinden. “Nu staan er nog veel té veel mensen die hier voor het eerst komen te zoeken waar ze heen moeten”, zegt hij. “Nu onze grote zaal een nieuwe naam krijgt, is het een goed moment voor mooie, stijlvolle, sprekende verwijsborden met een beetje kleur, wat meer theater. Wat bij de huidige uitstraling past, maar dan wat levendiger.”

Nico Baars woont in Oud Beijerland, onder de rook van Rotterdam. Voor hij in Tiel aan de slag ging werkte hij veertien jaar lang voor WestlandTheater De Naald in Naaldwijk. Is Tiel dan een overgang? “De A15 kan een uitdaging zijn “, aldus Baars. “Ik zit hier nu negen maanden en ik denk dat het minder dan tien keer is dat ik écht file heb gehad. Dus het valt me eerlijk gezegd reuze mee.”

Van groente naar fruit
Zijn er verschillen qua mentaliteit? “Toen ik bekendmaakte dat ik hiernaartoe ging, kreeg ik alleen maar te horen: Je gaat van de groente naar het fruit”, aldus Baars. “Het Westland staat niet voor niets bekend als de glazen stad van Nederland en die mentaliteit is denk ik niet heel veel anders. En waar je ook zit, overal willen mensen genieten. We zitten in een wereld die steeds harder wordt en sneller draait, een wereld die steeds moeilijker te begrijpen is. Ik denk dan ook dat het theater nog één van de weinige plekken is waar mensen terechtkunnen om even alles te vergeten, om de zorgen van alledag even opzij te zetten.”

Verbindingen met de stad
“Ik heb in die negen maanden wel geleerd dat Tiel een stad met uitdagingen is”, vervolgt Baars. “En ik wil proberen met de Agnietenhof meer verbindingen met de stad te leggen, zodat iederéén uit Tiel zich hier welkom gaat voelen. De schouwburg is daarnaast regiogericht. Dat is fantastisch, maar ik denk dat meer inwoners van Tiel zélf zich hier welkom zouden moeten voelen.”

“Zo starten we volgend seizoen, hier tegenover in de Zinderzaal, met een heel nieuw programma. Elke zaterdagavond gaan we daar in de kleine theaterzaal een programma aanbieden onder het principe ‘pay what you can’. We geven dan een adviesprijs, maar als mensen krap bij kas zitten dan kunnen ze bij wijze van spreken voor twee euro naar het theater”, aldus Baars.

“Daarmee willen we elke financiële drempel voor de mensen weghalen. Ik denk dat we daar in het land redelijk uniek mee zijn en dat doen we in samenwerking met de podia in de regio Rivierenland; De Poorterij in Zaltbommel, De Fransche School en De Gelderlandfabriek in Culemborg, De Pluk in Geldermalsen en Het Heerenlogement in Beusichem. Met elkaar gaan we een programma aanbieden met jonge nieuwe makers, jonge talenten, aanstormend talent, allemaal onder het principe betaal wat je kunt betalen. En toch de hoogste kwaliteit.”

Voor iedereen
Ook hoopt Nico Baars meer in contact te komen met bijvoorbeeld de Marokkaanse gemeenschap, de Turkse gemeenschap of de Molukse gemeenschap, om te vernemen welke artiesten zij graag in het theater willen zien. “Op verzoek van het jongerenwerk hebben we dit jaar onder andere de populaire Jawad Es Soufi en het duo Borrelnootjez geboekt. Ik zou graag horen wie ze nog meer willen zien. Zowel Agnietenhof als Zinder zijn er namelijk voor iedereen”, aldus directeur Nico Baars.

Publiekspresentatie
Op dinsdag 23 mei vindt in de Agnietenhof de publiekspresentatie van het nieuwe theaterseizoen plaats. De daadwerkelijke start is in het derde weekend van september.