•  De show is goed te volgen en helemaal afgestemd op de doelgroep.
• De show is goed te volgen en helemaal afgestemd op de doelgroep. Foto: Circus in de Zorg

Circus in de Zorg komt naar Walstede

Nieuws

TIEL • Bewoners en verzorgers van het woonzorgcentrum Walstede worden op zaterdag 29 april verrast met een circus voor de deur. Een spontaan initiatief van de welzijnsmedewerkers van het wooncomplex. 

Esin Altun is welzijnsmedewerker op de locatie Walstede aan de Konijnenwal in Tiel. “Een collega uit Beneden-Leeuwen attendeerde mij op Circus in de Zorg. Zij had dit zelf bezocht en dacht dat het misschien wel iets voor ons zou kunnen zijn. We waren meteen erg enthousiast. Er zijn bewoners die zich eenzaam voelen. Door de bewoners een leuke activiteit aan te bieden, hebben ze iets waar ze naar toe kunnen leven. We hopen dat ze nu allemaal van het circus mogen genieten.” 

Circus in de Zorg
Volgens kenners is Circus in de Zorg één van de leukste uitjes voor ouderen, want de show is goed te volgen en helemaal afgestemd op de doelgroep. Het circus speelt in op de belevingswereld van ouderen en mensen met dementie.

De circustent wordt een dag eerder, vrijdag, opgebouwd. Op die dag maken de circusartiesten ook al kennis met de Walstede-bewoners. Esin Altun: “De bewoners zijn erg benieuwd naar het circus. Ze komen zelf met vragen; mag er familie mee, hoe ziet er de dag eruit, mogen er ook dieren mee naar binnen?”

Het circus is om 11.00 geopend voor mensen met dementie, om 13.30 uur zijn de zorgmedewerkers aan de beurt en om 15.30 uur bewoners van de afdeling Somatiek. “De buurtbewoners hebben we door middel van een brief op de hoogte gesteld dat er mogelijk geluidsoverlast kan zijn op die dag. Mochten er kaarten over zijn dan zijn zij ook welkom om naar het circus te komen kijken. Er zijn ongeveer 170 zitplaatsen per voorstelling.”

Mogelijk gemaakt
De voorstellingen bij Walstede van Circus in de Zorg zijn mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden van Walstede en de Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis. Maar ook het circus zelf en een rommelmarkt hebben een bijdrage geleverd.

Esin Altun: “Mijn collega Jolanda Simons heeft het financiële gedeelte geregeld.” Niet alleen de bewoners kijken uit naar de grote dag. “Voor ons is dit de eerste keer dat we het circus organiseren. Ik hoop vooral dat mensen ervan mogen genieten, dat is voor mij het allerbelangrijkste.”

Elly van Kuilenburg