• De in Culemborg geboren, inmiddels 77-jarige zangeres Conny Vink treedt op tijdens Peerpop.
• De in Culemborg geboren, inmiddels 77-jarige zangeres Conny Vink treedt op tijdens Peerpop. Foto: Aangeleverd

Initiatief laat zon schijnen voor bewoners zorgcentra

Peerpop dankzij 'toffe peren'

tiel • Bewoners van Lingewaarde en Vrijthof in Tiel hebben iets om naar uit te kijken: Peerpop. Dit gloednieuwe 'carrouselfestival' vindt in beide zorgcentra plaats op zaterdag 30 september. De line-up wordt gevormd door Conny Vink, Ronnie Tober, Johan Heuser en Erwin Fillee.

Het initiatief voor het Nederlandstalige festivalletje komt van Luciën Tros, voorzitter van de Stichting Vrienden van Vrijthof, in samenwerking met Jos Visee, bestuurslid van de Stichting Vrienden van Lingewaarde. "De afgelopen jaren zat ik te denken: Iedere keer na Appelpop staan die tenten leeg. Het is veel werk om die tenten op te zetten en af te breken en Appelpop duurt maar anderhalve dag. Ik dacht: zou je daar niet wat mee kunnen doen? En dan voor de doelgroep waar wíj ons in bewegen", aldus Tros. "Maar ja, je moet er tegenwoordig steeds slechter aan toe zijn wil je in een zorgcentrum worden opgenomen, dus de mensen worden minder mobiel. Dát was dus geen optie, maar het zette wel aan tot nadenken. Toen dachten we: Hoe mooi zou het zijn om iets vergelijkbaars voor de bewoners van zorgcentra te organiseren? De jongste die hier in het Vrijthof woont is 28 jaar." "In Lingewaarde is dat wat ouder, 70 of misschien wel 75-plus", vult Visee aan. "Dus een íets andere doelgroep dan Vrijthof." 

Van 28 tot 101

"Hier is het én én", zegt Tros over het Vrijthof. "Ook al omdat hier bewoners zijn met niet aangeboren hersenletsel. Mensen die bijvoorbeeld even zonder helm zijn gaan fietsen, racen of mountainbiken; dan kun je hier ook terechtkomen. Hier zit dus ook een aantal jonge mensen, maar een heel groot deel is net gepensioneerd, om en nabij de 70. Natuurlijk ook heel veel nóg ouderen, zelfs iemand van 101, maar de jongste is 28. En hoe mooi zou het zijn om voor de doelgroep zoiets onderscheidends te maken?"
Het idee was om meerdere zorgcentra op het festivalletje aan te sluiten. Zo werd bij Walstede aangeklopt, maar dat zorgcentrum had het beschikbare budget al uitgegeven. Tros klopte ook aan bij de stichting van Jos, Vrienden van Lingewaarde. Met succes. "We hebben met elkaar kennisgemaakt, overleg gehad om het plan tot uiting te brengen en het door mijn zoon Sander ontworpen Peerpop-logo gepresenteerd", vertelt Tros.
"We hadden nog nooit contact met elkaar gehad", zegt Jos Visee. "Ik ben nu denk ik twee jaar lid van het bestuur van de Stichting Vrienden van Lingewaarde. Ik kende de collega-bestuursleden, deed vroeger vakantiewerk op Lingewaarde, mijn moeder zat er en ik dacht toen ze hulp nodig hadden: Dát kan ik, op die manier kan ik mijn steentje bijdragen. Ik zag mijn moeder daar zitten, behoefte hebbend aan afleiding; spelletjes of muziek. En ik dacht aan de dankbaarheid voor de paaseitjes, die we ook verzorgen. Met relatief weinig tijd kun je echt hele mooie dingen doen."
"Het is ook een superdankbare klus", vult Tros aan. En wat Peerpop betreft: "Wij hadden al een soort plan uitgewerkt. We hebben hier aan het begin van dit jaar een optreden van Ronnie Tober gehad. Zijn vaste begeleider begeleidt meerdere artiesten, dus die zit in die techniek. Met dat optreden heb ik gezegd: We zijn van plan om Peerpop te organiseren en we willen artiesten hebben die als een carrousel langs twee of drie zorgcentra gaan. Kun je daarover meedenken? Dus eigenlijk hebben we die meneer, Erwin Fillee heet hij, aan het werk gezet. We hebben wél gezegd dat we een paar herkenbare namen willen hebben, zoals Conny Vink en Ronnie Tober, allebei gelauwerd in het vak. Zij hebben allebei ooit aan het songfestival meegedaan en hits op hun naam staan. Dat is voor de grote massa van de doelgroep gewoon hartstikke leuk. En daarnaast nog twee artiesten erbij, zoals Johan Heuser uit Geldermalsen, want die zingt ook leuk. Ronnie Tober treedt eerst in Lingewaarde op en bij ons in het Vrijthof zingt dan Conny Vink. Het is dus een kwestie van met de auto heen en weer sjezen tussen Vrijthof en Lingewaarde om de artiesten uit te wisselen. En intussen maken de twee andere artiesten hun opwachting." De organisatoren willen dit jaar eerst eens testen hoe het gaat en leren van de eerste editie. "Maar dit gáát een succes worden, dat weten we nu al", aldus Tros.

Energie en een lach

"Er is zóveel enthousiasme over", zegt Visee. "Iedereen in de streek en ver daarbuiten kent Appelpop, dus als je het over Peerpop hebt, dan resoneert dat meteen. Het zorgt voor energie en een lach op het gezicht. Het past in de cultuur en in de streek. En als bij volgende edities meerdere zorgcentra aansluiten, dan kan het alleen maar leuker worden."
De organisatoren denken aan uitbreiding met bijvoorbeeld Walstede en De Vier Gravinnen. En daarnaast voor de eenzame ouderen die thuís zitten. Ze willen de carrousel ook dáár een keer langs laten gaan. "Hoe mooi zou het zijn als wij aan de voet staan van zo'n gebeurtenis die elk jaar weer zijn stempel drukt in Tiel", aldus Tros en Visee, "want iedereen heeft in september feest."

'Peerpop past in de cultuur en in de streek'