• Zodra Willian begint te vertellen over BuitenSporig!, begint hij helemaal te stralen.
• Zodra Willian begint te vertellen over BuitenSporig!, begint hij helemaal te stralen. Foto: aangeleverd

Willian geniet van zijn werk bij BuitenSporig!

ophemert • Willian Stevens (23) woont met zijn ouders en broer in Ophemert. Willian is geboren met spina bifida, oftewel een open rug. Daardoor is hij afhankelijk van zijn rolstoel en zorg van anderen, waarbij zijn ouders een grote rol spelen.

Willian is een goedlachse jongen, bekend in Ophemert, mede vanwege zijn opvallende met Feyenoord-stickers versierde rolstoel. De energie straalt van hem af. Toen hij zijn school in Groesbeek afrondde vroeg moeder Jannie zich af of hij voor werk en stage niet in de buurt terecht kwam. "Willian maakte altijd lange dagen, veel uren reistijd. Ik was ervan overtuigd dat er wel iets dichterbij huis moest zijn voor het vervolg."

Groenvoorziening

Even leek het iets in de groenvoorziening te worden, maar hij is blij dat er een andere kans voorbij kwam. Op dit moment werkt hij vijf dagen, waarvan twee dagen bij restaurant BuitenSporig! Dit maatschappelijk verantwoord en biologisch restaurant is gevestigd in het karakteristieke stationsgebouw van Tiel. 

Alle horecafuncties

Medewerkers met een verstandelijke of lichamelijke handicap, een psychiatrische hulpvraag of een andere beperking, vervullen met hun begeleiders alle horecafuncties. Dat maakt BuitenSporig! bijzonder.

Willian mocht na zijn stage in BuitenSporig! blijven en geniet nu van ieder moment. Willian komt bij de tafel de bestelling opnemen, de meeste gasten verwachten echter niet dat hij vervolgens de bestelling ook komt brengen.
"Ik werk in de bediening, maar doe er ook veel werkzaamheden naast", vertelt Willian. "Bestek poleren en de tafels schoonmaken. We hebben een heel fijn team."

Genieten

Zodra hij begint te vertellen over BuitenSporig!, begint Willian helemaal te stralen. Hij geniet van de momenten die hij beleeft met gasten en zijn collega's. "Sommige lopen hard, Willian rijdt hard", lacht moeder Jannie.

Bediening

Wanneer de bel uit de keuken klinkt, omdat een gerecht klaar is, begint de wedstrijd voor de bediening. De werkwijze is dat personeel vaste tafeltjes bedient, maar uit enthousiasme wordt daar regelmatig van afgeweken. Bij bepaalde reserveringen staat vermeld: "We willen graag geholpen worden door die jongen in de rolstoel."

Samen op Weg

Zijn enthousiasme zet hij nu ook in voor het Platform Toegankelijk West Betuwe. "Ik raakte betrokken bij het project 'Samen op Weg', om in Ophemert naar toegankelijkheid in de openbare ruimte te kijken." De conclusie is dat in Ophemert veel dingen goed op orde zijn. "Alleen de dijk blijft een probleem, je komt er met de rolstoel, handbike of driewieler nauwelijks tegenop." Ook een voor rolstoel geschikte sport is in de directe omgeving niet echt te vinden. 

Wereld te winnen

Toegankelijkheid speelt bij de familie Stevens sinds de geboorte van Willian een grote rol. "Er is veel mogelijk maar ook nog wel een wereld te winnen. Denk bijvoorbeeld aan recreatie in de omgeving of openbaar vervoer."

Jeroen Wijngaard