Mieke van de Besselaar (l) en Magda van Ooijen werken samen aan het project 'Moderne Kermiskoek'
Mieke van de Besselaar (l) en Magda van Ooijen werken samen aan het project 'Moderne Kermiskoek' Foto: M. de Lange

Hommage aan de Hofleverancier

Tiel • Wat een geweldig idee om een kunstenaar te koppelen aan een ondernemer! De Tielse Stichting Beeldende Kunst Evenementen Stroming Rivierenland brengt ondernemers en kunstenaars bij elkaar. Maar niet zo maar ondernemers, de keuze viel op de hofleveranciers en zo is het project 'Hommage aan de Hofleverancier' ontstaan. 

Creativiteit

Hofleveranciers zijn bedrijven die al meer dan 100 jaar bestaan. Tiel telt er maar liefst zes, daar mogen we best trots op zijn. "Hofleveranciers zijn geen ééndags-vliegen", stelt Mieke van de Besselaar van de Stichting Beeldende Kunst, "ze hebben al bewezen innovatief te zijn, ze zijn met hun tijd meegegaan. Kunstenaars zijn creatief en bedreven in 'out-of-the-box' denken. Onze stichting bestaat sinds 2021 en wij vroegen ons af of ondernemers baat zouden kunnen hebben bij de creativiteit kunstenaars." Ze werden geholpen door 'Cultuur Oost', de Gelderse adviesorganisatie die met kunst en cultuur makers en beslissers helpt bij het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. "Ook van de Gemeente Tiel kregen we alle medewerking", aldus Mieke

Project Kermiskoek

De deelnemende hofleveranciers werden ieder aan een kunstenaar gekoppeld die het beste bij hen paste. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een project om de Tielsche Kermiskoek van Bakkerij van Ooijen een nieuw imago te geven. "Modern en fris", vertelt Magda van Ooijen. "Het historische verhaal achter onze kermiskoek is inmiddels gedateerd." De koek wordt al jarenlang gebakken volgens een geheim familierecept en speelde ooit een verhaal in het al dan niet in de smaak vallen van een potentiele 'vrijer' die de koek op de kermis kocht en daarna aan een meisje gaf. Als hij dan daarna op bezoek ging bij de ouders en hij kreeg een plakje van zijn eigen koek dan 'viel hij in de smaak', zo niet dan moest hij verder gaan zoeken.

Liefdeskoek

Maar Kermiskoek moet wel een soort 'liefdes'-koek blijven. Het idee is om de koek het imago te gaan geven van een blijk van waardering, het bevestigen van een relatie, in welke vorm dan ook, en natuurlijk ook nog steeds een teken van liefde. "Wij hebben bedacht een nieuw verhaal te maken rond de betekenis van de kermiskoek", vertelt Mieke. "We laten diverse doelgroepen bedenken wat de kermiskoek nu zou kunnen betekenen." Voor de doelgroep kinderen is Petje af Tiel betrokken, voor de jongeren Mozaïek Welzijn en de Tielse sneakermaker Sam van IJzendoorn. "Wij gaan mensen in de bakkerij vragen of ze mee willen doen met het project", aldus Magda. Het is een bijzondere opdracht: breng een oud verhaal naar nu, verander immaterieel erfgoed in erfgoed van de toekomst. 
"Er worden filmpjes, foto's en interviews gemaakt, al het materiaal wordt verzameld en er wordt een professionele kunstfilm van gemaakt, een soort commercial, maar dan niet commercieel", vertelt Mieke. Er komt in januari 2024 ook een tentoonstelling hierover in Zinder, drie andere hofleveranciers gingen de kermiskoek reeds voor.