• Deze gepimpte Opel GT uit 1972 was vorig jaar een opvallende deelnemer aan de Betuwse Fruitrally.
• Deze gepimpte Opel GT uit 1972 was vorig jaar een opvallende deelnemer aan de Betuwse Fruitrally. Foto: Rob Zantinge

Betuwse Fruitrally vanuit Tiel met zo’n tweehonderd auto’s

Nieuws

TIEL • Ondernemersvereniging Hart van Tiel organiseert op zondag 7 mei de vierde Betuwse Fruitrally. De deelnemers verzamelen vanaf 10.00 uur in de binnenstad en op de Waalkade voor een zogeheten Cars & Coffee ontmoeting. Om 11.30 uur start de ‘rally’, een tourrit van veertig of zeventig kilometer.

De Betuwse Fruitrally werd een aantal jaren geleden door Hart van Tiel bedacht om meer publiek naar het Tielse centrum te trekken. En dat lukt, want vorig jaar waren er veel bezoekers en zaten de terrassen - mede dankzij het mooie weer - behoorlijk vol. De organisatie rekent dit jaar op tweehonderd auto’s, vijftig meer dan vorig jaar.  ”En daar komt een meervoud aan bezoekers op af”, zegt Sander Kerkhof, één van de vijf organisatoren van het auto-evenement.  

Elektrische autootjes voor de kleintjes
De opzet van de rally is vergelijkbaar met vorig jaar. “Maar nu hebben we ook, voor de allerkleinsten, een leuk parcours met elektrische autootjes mét begeleiding”, vertelt Kerkhof. “De hele kleintjes kunnen een rondje maken met zo’n autootje. En waar ik ook heel blij mee ben is dat Rijden Zonder Invloed komt, een team vanuit de BOB-campagne, onderdeel van Veilig Verkeer Nederland.”

Alcohol, drugs of zware medicijnen gaan niet samen met het verkeer. Achter het stuur blijf je scherp. Op de fiets, scooter en in de auto. Om deze boodschap bij iedereen in Gelderland onder de aandacht te brengen, worden verschillende acties ingezet. Voor gemeenten, scholen, bedrijven, sportverenigingen en uitgaansgelegenheden. En dus ook voor de Betuwse Fruitrally.

Confronterend
Sander Kerkhof: “Er komt een behoorlijke opstelling met onder meer een VR-bril (virtual reality) en een simulatie-apparaat. Je kunt dan aangeven dat je - zogenaamd - hebt gedronken, lachgas of drugs hebt gebruikt. Vervolgens stellen ze de simulator daarop in, zodat je kunt zien wat dat voor invloed heeft op je rijgedrag. Ik heb zo’n simulator al eens eerder gezien en dat is echt wel confronterend. En vooral ook goed om te zien, want alcohol en drugs in het verkeer is best wel een zorg in Tiel.”

“Dat we voor de rally 200 in plaats van - zoals vorig jaar - 150 deelnemers hebben, is ook nieuw. We begonnen met 75, toen 100 - toen de Waalkade nog niet klaar was. En na corona merkten we dat er heel veel animo voor was. Mensen wilden er weer op uit, dingen meemaken, leuke dingen doen en toen liepen de inschrijvingen ineens heel hard. Drie maanden voor de deadline zaten we eigenlijk al vol.”

Goodiebag
“We hebben toen, in overleg met de gemeente, de vergunning uitgebreid. We hadden natuurlijk de nieuwe Waalkade, dus er konden meer auto’s bij. We hebben er vorig jaar 150 laten landen. Er was toen op de Waalkade ook een festival, waardoor er een podium stond. Dít jaar hebben we meer ruimte aan de Waal, dus kunnen we 200 deelnemers toelaten. En voor iedereen is er een leuke goodiebag met automotive-dingen erin.”

Jury uitgebreid
Behalve het aantal deelnemers, is ook de jury uitgebreid. Waren er voorheen drie juryleden, nu zijn dat er vier. “Dat is nodig, want vorig jaar hadden we zeventig auto’s om te jureren, maar nu honderd”, aldus Kerkhof. “Daarnaast hebben we wat extra vrijwilligers, onder meer voor de verkeersbeveiliging. We kregen er spontaan, vanuit de Bloesemtocht die niet doorgaat, zeven of acht bij. Die mensen hebben tijd over en wilden graag een steentje bijdragen. We hebben nu dus vier officiële verkeersbegeleiders en voorheen hadden we er maar één.”

De deelnemers kunnen wederom kiezen uit twee afstanden: Een route van tegen de 40 kilometer voor de veelal oudere auto’s en zo’n 70 kilometer voor de overige voertuigen. “Dat concept houden we er ook in, want je merkt toch dat mensen anderhalf uur rijden wel genoeg vinden, vooral met die hele oude auto’s. Vorig jaar reed er een stokoude T-Ford mee en die rijdt maar 30 kilometer per uur. Het was één van de jongste deelnemers met de oudste automobiel.”

“Vorig jaar was de brug een obstakel, want zo’n auto mag niet over de snelweg, dus die is toen over het fietspad gereden. Ondanks dat gaat die T-Ford toch weer de 70 kilometer rijden. We blijven dit keer boven de Waal en rijden richting de A50; Heteren, Randwijk, die kant op “

Drie categorieën 
Bij de beoordeling door de jury worden de deelnemende auto’s in drie categorieën verdeeld: bijzondere auto’s (sportauto’s, gepimpte auto’s, een auto met vleugeldeuren of bijvoorbeeld met een uitgebreide audio-installatie), de cabrio’s (’dakloze’ auto’s) en de klassiekers/oldtimers. Het verhaal erachter speelt vaak mee bij de jurering, maar bijvoorbeeld ook originaliteit en de staat van het voertuig.

Vorig jaar won in de categorie klassiekers een Volkswagen Karmann Ghia. “Die man doet vanaf het eerste jaar mee, dat is wel leuk. De auto staat ook op de promotiefoto’s en valt natuurlijk op vanwege de kleur”, vertelt Kerkhof. “Het eerste jaar kwamen hij en zijn vrouw ook in traditionele kleding. Die dingen spelen ook mee bij de jurering; ‘t plaatje en het verhaal erachter.”

De Betuwse Fruitrally wordt dit jaar door in totaal zo’n 25 vrijwilligers in goede banen geleid. Niet alleen autoliefhebbers, maar ook ondernemers in de binnenstad zijn blij met het evenement. En zij hebben er baat bij. Het is die dag immers koopzondag en een aantal winkeliers wil de etalage aanpassen.

Avond voor vrijwilligers
Voor de vrijwilligers wordt, de dag voorafgaand aan de Betuwse Fruitrally, een avond georganiseerd om af te spreken wie wat doet en hóe. “We zijn nu met een grote groep en we willen ook wel kennismaken met die mensen”, aldus Sander Kerkhof, die de deelnemers op zondag 7 mei tussen 14.00 en 16.00 uur terugverwacht.

De presentatie van de Betuwse Fruitrally is ook dit jaar in handen van Mike Blom.