Fruitpact-aanpak

De gemeente Tiel gaat de putdeksels in de binnenstad versieren met een afbeelding van Flipje. Van de jampot naar de riolering. Het lijkt me een hele overstap voor ons Fruitbaasje. Het Fruitpact zal er niet blij mee zijn. Het Fruitpact? Wat is dat nu weer? Dat is een samenwerkingsverband van acht gemeenten, waaronder Tiel en de Betuwe, die samen het Betuwse fruit promoten. Volgens het Fruitpact (bij dat woord “pact” moet ik altijd aan het Warschaupact denken) moeten we die promotie niet doen met van die losse acties, zoals die versierde putdeksels, maar met strategisch management. Hoe ik aan die wijsheid kom? Ik las het in een personeelsadvertentie van het Fruitpact, die een bevriende journalist mij toezond. Een advertentie waarin een “strategisch adviseur lobby en public affairs” wordt gezocht. Een wat? Nog maar een keer: die acht gemeenten gaan samen een “strategisch adviseur lobby en public affairs” aanstellen. En wat moet deze functionaris dan gaan doen? 

Ik heb de advertentie wel een keer of drie gelezen en eerlijk gezegd begrijp ik het als simpele columnist nog steeds niet. De tekst staat vol met “een hoog nonsensgehalte en loze managersprietpraat”, zoals de journalist het omschreef. Bijvoorbeeld: de nieuwe Fruitpact-medewerker moet beschikken over een stakeholdersaanpak en een strategische visie. En moet gaan werken volgens een  lobbystrategie, een issuestrategie, een merkenstrategie, een proactieve input en ook nog eens hands-on. Ik zou gek worden van al die kreten uit managementsboeken, die bij mij overkomen als een stelletje lege hulzen. Dan heb ik nog liever putdeksels met ons aller Flipje erop. Of nog veel liever ons eigen unieke fruitcorso, dat zonder poespas gebouwd wordt door vele honderden vrijwilligers, die niet door de huidige managementsgekte geplaagd worden. Die helemaal geen strategieën nodig hebben, maar elk jaar wel een topprestatie leveren voor de promotie van het Betuwse fruit. Vrijwilligers waar we niet hard genoeg voor kunnen applaudisseren.

Ik ben razend benieuwd hoe die nieuwe Fruitpact-medewerker zijn of haar functie in de praktijk zal gaan invullen. Wat gaat de nieuwe functionaris met al dat marketing-gedoe aanpakken? In ieder geval een riant salaris.

(reageren: jbeijer@upcmail.nl)