• Olga Commandeur probeerde de ouderen veelal met een humoristisch tintje in beweging te krijgen.
• Olga Commandeur probeerde de ouderen veelal met een humoristisch tintje in beweging te krijgen. Foto: Rob Zantinge

Olga Commandeur brengt Walstede in beweging

Algemeen

TIEL • Iedereen kent Olga Commandeur van het omroep MAX tv-programma ‘Nederland in beweging’, op NPO1 een NPO2. Elke ochtend bewegen enkele honderdduizenden kijkers om 9.15 of 10.15 uur met haar en Duco Bouwens mee. In zorgcentrum Walstede, waar Olga dinsdagmiddag een soort ‘Walstede in beweging’ presenteerde, had ze rond de honderd enthousiast bewegende toeschouwers. 

Waarom de 64-jarige voormalige topatlete naar Tiel kwam voor die beweegmiddag? “Nederland in beweging heeft een ouderenimago”, zegt Commandeur, voorafgaand aan haar beweegpresentatie. “Ik doe dit programma nu zo’n 24 jaar, maar daardoor krijg ik heel veel aanvragen om dít soort dingen in zorgcentra te doen. Ik ben opgeleid tot docent lichamelijke opvoeding, ik heb me gespecialiseerd tot vitaliteitscoach en Nederland in beweging gaat voor veel ouderen te snel. En juist in zorgcentra, zoals ook hier, kunnen mensen niet meer meedoen”, legt Commandeur uit.

Actieve houding
“Maar nu geef ik workshops en ik maak mensen bewust van waarom bewegen zo belangrijk voor je is. Ik laat het ze voelen en ik ga vragen stellen. Ik ga ze straks ook alles vertellen over een actieve en een inactieve houding. Bijvoorbeeld dat een actieve houding heel goed helpt om mobiel te blijven, je zelfverzekerd te voelen en om minder snel te vallen. En ik vind het gewoon heel gaaf om te doen.”

Dankbare groep
“Ik vind ouderen een heerlijke, lieve, dankbare groep om mee te werken”, zegt Commandeur. “Je krijgt er zóveel voor terug. Ik ga niet een uur bewegen met ze, maar ik bouw het op. Natuurlijk ga ik ook heerlijk op muziek met ze bewegen en achteraf zijn de mensen altijd zo blij. Je ziet ze dingen doen waarvan ze van tevoren dachten: Dat kan ik niet meer. Maar dat kunnen ze dan tóch en dat vind ik heel gaaf om te zien.”

“Ik doe ook veel bij gepensioneerdenverenigingen, bij bedrijven én ik heb een samenwerking met een inrichter van beweeglocaties Yalp; van achter naar voren gelezen ‘play’, spelen dus”, vertelt Olga Commandeur. “Er zijn dus ook beweegpleinen voor ouderen, met uitdagende elementen. Kinderen leren spelend allerlei vaardigheden, ouderen raken vaardigheden kwijt. De bedoeling is dat ouderen, door ze weer te laten ‘spelen’, hun vaardigheden terugkrijgen.”

Lichaam prikkelen
“Het is vaak gewoon een kwestie van het doen, het uitdagen, het lichaam prikkelen, waardoor er weer vaardigheden terugkomen”, zegt Commandeur. “En daar geef ik ook train-de-trainer-cursussen op. En als ik er dan zo’n cursus op heb gegeven, dan mag zo’n plein zich Olga Commandeurplein noemen. Daar zijn er in Nederland al honderd van, dus het is echt een passie van me geworden. Heerlijk om te doen en ik cross het hele land door; van Limburg naar Groningen. En nu naar Tiel.”

Olga Commandeur deed vroeger aan topsport. Als 13-jarige was ze al erg goed in de atletiek en behoorde ze al gauw tot de Nederlandse top. Het hoogtepunt van haar topsportcarrière - die van 1975 tot 1985 duurde - was ongetwijfeld het bereiken van de halve finale 400 meter horden, tijdens de in 1984 in Los Angeles gehouden Olympische Spelen. 

“Dat is al even geleden, een ménsenleven geleden”, lacht Commandeur, die ook nog een aantal jaren gymdocente was. Bovendien werkte ze jaren geleden bij een fabrikant van sporttoestellen.

Geschrokken
Dat Olga Commandeur dinsdag in Walstede een beweegworkshop gaf, was eígenlijk niet eens zo vanzelfsprekend. Vorige week was ze in de RTL4-show ‘Race across the world’ te zien. Hierin deed ze met haar man Frank mee aan een 14.000 kilometer lange reis van Mexico-Stad naar Ushuaia. En dat had flink mis kunnen gaan, want de bus waarin het stel zat raakte door een uitwijkmanoeuvre van de weg en belandde in een greppel. Olga Commandeur, haar man en de overige inzittenden kwamen met de schrik vrij.