• Monique Bettink (links) en Martine de Bas willen drempels wegnemen.
• Monique Bettink (links) en Martine de Bas willen drempels wegnemen. Foto: Eelis Frans-Kapma

Buren Beweegt: inwoners denken mee

maurik • Iets meer dan de helft van alle Nederlanders sport wekelijks. Bij mensen met een laag inkomen, een beperking of een migratieachtergrond is dit percentage lager. Jammer, want bewegen is goed voor lichaam én geest. De gemeente Buren wil dan ook mogelijke drempels wegnemen. De wethouders Martine de Bas (sport) en Monique Bettink-Pierik zetten zich daarvoor in.

Beiden gaan eerst de wensen van inwoners en organisaties inventariseren om vervolgens een nieuw Sport- en Gezondheidsbeleid te ontwikkelen. "Gezondheid is veel meer dan niet ziek zijn", zegt Monique Bettink. 

Krachtig middel

"Het gaat ook over leefstijl, preventie, veerkracht en meedoen in de maatschappij. Sporten en bewegen is hierbij een krachtig middel, dat bovendien bijdraagt aan verbinding, sociale ontwikkeling en mentale gezondheid. En helpt bij het tegengaan van kansenongelijkheid en eenzaamheid. Vergeet niet dat sporten ook gewoon leuk is en ervoor zorgt dat je lekker in je vel zit."

Mensen buitenspel

"In onze gemeente gebeurt nu al van alles op dit terrein, maar er staan nog te veel mensen buitenspel", zegt Martine de Bas. "We zijn een zogenaamde JOGG-gemeente, wat staat voor gezonde jeugd, gezonde toekomst. Scholen doen er enthousiast aan mee door bijvoorbeeld op school fruit aan te bieden. Gezond leven en bewegen begint bij kinderen en heeft ook effect op de ouders. Toen mijn zoon zag dat ik een eierkoek at, riep hij: mam, dat is ongezond. Als je als kind bewegen normaal vindt, dan blijf je dat later ook doen."

Multifunctioneel 

Bettink vult aan: "Via de Burense Sportcoöperatie, waarin met name voetbalverenigingen zijn vertegenwoordigd, worden clubs gestimuleerd om hun sportveld multifunctioneel in te zetten. Als zij er ook anderen - van buiten de vereniging - gebruik van laten maken, dan hoeven ze geen huur af te dragen aan de gemeente." Daarnaast noemt ze de buurtsportcoaches, die veel activiteiten organiseren. Verder kunnen mensen met een laag inkomen via de Participatieregeling in aanmerking komen voor 150 euro per persoon per jaar om bijvoorbeeld te besteden aan het lidmaatschap van een sportclub.

Goed voor lijf én hoofd

"Sporten is niet alleen belangrijk voor je gezondheid”, zegt De Bas, "maar het geeft plezier, je ontmoet anderen en het zorgt voor een zeker welbevinden. Het is goed voor je lijf én voor je hoofd." Een goed voorbeeld noemen beide wethouders De Meent in Beusichem, waar bewegen op allerlei manieren heel leuk wordt gemaakt. Inmiddels hebben ze bij de Rijksoverheid aangeklopt voor de zogenaamde SPUK-regeling, wat onder voorwaarden eenmalig voor de komende vier jaar een bedrag van 500.000 euro oplevert.

Ideeën uitwisselen

Onder het motto Buren Beweegt wordt komende woensdag (29 maart) in De Kaap in Zoelen de eerste stap gezet. Daar is iedereen die met beide wethouders mee wil denken - van inwoners tot professionals en van sport- en speeltuinverenigingen tot zorgorganisaties - welkom om ideeën, ervaringen en wensen uit te wisselen; ’s middags vanaf 15.30 uur en ’s avonds vanaf 18.00 uur. Aanmelden via www.buren.nl, waar ook meer informatie over het programma te vinden is. Wie verhinderd is kan zijn of haar wensen eveneens kenbaar maken via jhoek@buren.nl (Jolijn Hoek).

Afname ledental

Martine de Bas tenslotte: "We gaan ook kijken wat nodig is voor het voortbestaan van sportverenigingen, die na corona te maken hebben met een afname van het ledental en moeilijker aan gekwalificeerde vrijwilligers kunnen komen. Wat we niet willen is van bovenaf dingen bepalen, maar nagaan wat er leeft en past in de kernen en buurtschappen. En er op die manier met elkaar voor zorgen dat onze inwoners gezond, vitaal en in beweging blijven."

Ellis Frans-Kapma