• Belanghebbenden buigen zich tijdens de onlangs gehouden informatieavond over enkele van de in totaal vijf mogelijke tracés.
• Belanghebbenden buigen zich tijdens de onlangs gehouden informatieavond over enkele van de in totaal vijf mogelijke tracés. Foto: Rob Zantinge

Kerngroep WOT: 'Dorp nooit gehoord'

wadenoijen • Meer inspraak. Dát is, volgens de leden van de Kerngroep WOT (Westelijke Ontsluitingsweg Tiel) uit Wadenoijen, wat de inwoners van hun dorp willen. Over dat er iets aan de verkeerssituatie moet gebeuren is iedereen het volgens hen wel zo'n beetje eens, maar de manier waarop laat - volgens de WOT - te wensen over. 

"Het dorp is nooit gehoord", zegt WOT-lid Hielke de Rooij, terwijl Dinand van Haaften (WOT/Leefbaar Wadenoijen) en Bart Schadee (WOT) instemmend knikken. "Er moet wat gedaan worden, maar wel op goede gronden én slim", vult Schadee aan. 

Informatieavond woensdag

In de kerk aan de Lingedijk in Wadenoijen wordt komende woensdag, op initiatief van de Kerngroep WOT, een informatieavond gehouden. Volgens de groep hebben alle politieke partijen toegezegd te zullen komen en ook wethouder Remco Dijkstra zou woensdag van de partij zijn.
"De WOT is ontstaan omdat de communicatie vanuit Tiel op een hele hoop punten best wel belabberd is", zegt Dinand van Haaften. "Onduidelijk, ze geven te weinig info. Op een gegeven moment zijn ze dat wél gaan doen."

Niet met open vizier

"Ik denk dat de gemeente Tiel ervoor heeft gekozen om de info die ze móeten geven schraal te geven, dus dat je ze niet kunt betrappen op dat ze niet informatief genoeg zijn geweest", voegt Bart Schadee er aan toe. "Maar het gaat niet met open vizier, zo van: Jongens, let op, we gaan in Het Kontakt een groot artikel schrijven. Of we informeren de mensen waar je dingen kunt vinden en wat er gebeurt. Wij noemen dat wel eens een beetje sneaky." Hij komt met een voorbeeld: "Kijk, je kunt iets op het internet zetten en dan zeggen: Ja, dat hád je kunnen lezen, het stond erop. Ze voldoen dus aan alle regeltjes, maar proactief laten ze Wadenoijen - waar het eigenlijk om gaat - een beetje links liggen", aldus Schadee. 

Verscheurd dorp

"Het dorp is nooit gehoord", zegt ook Hielke de Rooij. "En straks is Tiel ontsloten en het dorp Wadenoijen verscheurd. En ik denk dat de mensen, nu het dichterbij komt, dáár het meest bang voor zijn."
Bij Van Haaften lopen, buiten een mogelijke aanpassing van de Provincialeweg N834 om, alle ingetekende tracés op de één of andere manier over zijn grond. Twee van de routes raken het terrein van De Rooij.

Adviestafel

Er is ook een Adviestafel, waarin onder meer belanghebbenden uit Passewaaij, Tiel-West en Ophemert zijn vertegenwoordigd. "Maar mensen die echt getroffen worden zitten niet in die Adviestafel", zegt Bart Schadee.
"Als je het aan de inwoners van Wadenoijen vraagt is tracé één - de op te waarderen, bestaande route via de Provincialeweg - het enige wat het dorp niet raakt. Maar daar is bij de raadsleden, bij projectleider Osman Sancak en bij wethouder Dijkstra de minste aandacht voor", zegt De Rooij, die denkt dat er nog wel wat aan de bestaande route te verbeteren valt.

Berenkuil dubbeldeks

"Die berenkuil had je dubbeldeks kunnen maken, want dan kan er ook veel meer verkeer doorheen. Kijk, gooi je daar nog eens vijf miljoen tegenaan, dan is er met zo'n weg misschien veel meer te halen. En het steekt mensen dat voor die optie zo weinig aandacht is."
Ondernemer Van Haaften, die bedrijfsmatig met vrachtverkeer te maken heeft, ziet het net iets anders. "Ik heb er weinig verstand van, maar ik denk dat die weg sowieso aangepakt moet worden", zegt hij. "En daarnaast een westelijke ontsluitingsweg. En niet dat het 't dorp verscheurt, zoals Hielke zegt, maar ook dat we er gebruik van kunnen maken, dat het een verbetering voor ons dorp zou kunnen zijn."

Voorkeur voor tracé één

Volgens de heren heeft - buiten het aanpassen van de bestaande route om - tracé vijf bij veel Wadenoijers en bij bewoners van de wijk Passewaaij de voorkeur. En dan houd je dat rustgebied ook nog een beetje intact, redeneren zij. "En de rondweg om Passewaaij hebben ze natuurlijk ook nooit aangelegd. Dat is ook iets wat de mensen daar dwarszit, want Passewaaij loopt nu dood. Dat had allang gebeurd kunnen zijn en dat gaan ze ook doen, maar dat zal sowieso een hoop doorstroming schelen."
In het Lingecollege werd door de gemeente Tiel op donderdag 9 maart een inloopavond gehouden. De pakweg 250 belangstellenden konden daar onder meer de diverse tracés bekijken en vragen stellen over het conceptplan-MER. Het is Hielke de Rooij, Bart Schadee en Dinand van Haaften opgevallen dat er veel mensen uit Wadenoijen aanwezig waren. Veel van hen hebben ze ook gesproken. "We hadden ons ook voorgenomen om de mensen een beetje te peilen over wat ze over de tracés weten en wat ze willen."

Rob Zantinge