• Mya en Zohra trokken een jaar lang samen op.
• Mya en Zohra trokken een jaar lang samen op. Foto: aangeleverd

Het mooie van taalmaatje zijn

tiel • Zohra kwam bij het Leerhuis Tiel via ROC Rivor. Van een vriendin hoorde zij over de mogelijkheden om te oefenen met de Nederlandse taal. Een taalmaatje leek een goede optie. En daar was Mya.

Mya was gestopt met het ondersteunen van groepslessen als vrijwilliger. Z wilde even pauze van het vrijwilligerswerk. Toch werd ze enthousiast van de vraag om taalmaatje te worden van Zohra. Na een eerste ontmoeting was het duidelijk: dit zou best eens heel leuk kunnen worden.

Schrijven en grammatica

Zohra wilde oefenen met schrijven en grammatica. Dit bleek al snel niet nodig. Al pratende over alledaagse dingen in het leven, werd duidelijk dat Zohra meer geholpen zou zijn met een volgende stap in haar leven: werk vinden. Na jaren zorgen voor haar gezin en met een diploma tandartsassistente op zak, was Zohra er helemaal klaar voor. Samen met Mya ging ze vacatures zoeken en sollicitatiebrieven schrijven. 

Salarisonderhandelingen

Mya heeft Zohra vooral geholpen om wat onzekerheid bij haar weg te nemen. Ook gaf ze advies over salarisonderhandelingen en de arbeidsovereenkomst. En ja, het is gewoon gelukt. Zohra werkt inmiddels als tandartsassistente in een hele leuke praktijk. Dagelijks oefent ze zo verder met haar Nederlands.

"Ik heb veel van Zohra geleerd", zegt Mya. "Ze vroeg mij waarom ze in haar brief moest zetten dat ze van Afghaanse afkomst is. Ze heeft toch immers een Nederlands paspoort? Ze had natuurlijk helemaal gelijk. Ik ben inmiddels gestopt als vrijwilliger en dat voelt goed. Zohra kan mij altijd bellen als ze hulp nodig heeft en ze kan zich prima zelf redden. Ze staat zo positief in het leven en hoe ze zich staande heeft gehouden en heeft ontwikkeld hier in Nederland, is bewonderenswaardig." Zohra geeft aan ook mensen te willen helpen. Ze heeft veel gehad aan Mya. "Het is zo bijzonder wat zij heeft gedaan voor mij. Ze stond daarbij altijd naast me; samen zochten we dingen uit en kwamen we tot een oplossing."
Ook taalmaatje worden? Taalmaatje worden bij het Leerhuis Tiel is zeker de moeite waard. Je kunt zelf aangeven wat je graag wil doen. Uiteraard moet er sowieso een klik zijn. Je wordt taalmaatje voor een jaar. Meer informatie? Mail naar leerhuis@tiel.nl of bel naar 06 22 92 05 46.