• De vrolijk gedecoreerde, vrijdagochtend gepresenteerde Samenhanger beschikt over onder meer een popcornmachine.
• De vrolijk gedecoreerde, vrijdagochtend gepresenteerde Samenhanger beschikt over onder meer een popcornmachine. Foto: Rob Zantinge

Tiel Tip Top presenteert De Samenhanger

Algemeen

TIEL • Stichting Tiel Tip Top presenteerde vrijdagochteend, een dag voor Landelijke Opschoondag, haar nieuwste zwerfafvalvoorziening: De Samenhanger. Het project kostte zo’n 30.000 euro. De presentatie vond plaats bij Niacet BV aan de Papesteeg in Tiel, samen met vrijwilligers, partners en sponsors.

De Samenhanger is een slim ingerichte aanhangwagen die er, dankzij de door Arie van Vliet ontworpen huisstijl, vrolijk en echt Tiels uitziet. De bedoeling is dat de wagen met en door vrijwilligers enkele keren per maand in de gemeente Tiel wordt ingezet om zwerfafval op te ruimen. De wagen is zo ingericht dat met 50 tot 150 vrijwilligers zwerfafval-opruimacties kunnen worden gehouden. 

Videodrone
Tiel Tip Top beschikt ook over een videodrone, die wordt gebruikt om promotiebeelden te maken voor social-media. De drone kan vanaf het dak van de aanhanger opstijgen en er ook weer op landen. Slimme oplossingen ín de Samenhanger zijn onder meer koeling, een vriezer, een koffiezetapparaat en een popcornmachine.

De vrijwilligers van Stichting Tiel Tip Top werkten tijdens de coronapandemie aan het omvangrijke project De Samenhanger. De kosten werden gedragen door het Oranje Fonds, de gemeente Tiel, Stichting Burgerweeshuis Tiel en door Tiel Tip Top zelf. Bovendien hielpen diverse bedrijven en ondernemers bij de realisatie van het project.

Unieke formule
Tiel Tip Top-projectleider Bart van den Berg-van der Stam vertelde vrijdag onder meer over het ontstaan van zijn stichting. “Zesenhalf jaar geleden zijn we met elkaar Tiel Tip Top begonnen”, aldus Bart. “En het is eigenlijk een unieke formule, want wij zijn een steunstichting die ervoor zorgt dat we de fondsenwerving aan de ene kant op orde brengen, zodat mensen die schoonfanaat zijn - of die om wat voor reden dan ook willen participeren binnen onze sociale werkgroep - kunnen bijdragen aan projecten die bijdragen aan een schoner en socialer Tiel.”

Prullenbakkenlijn
“Een voorbeeld is dat we een prullenbakkenlijn zijn gestart in de bloemenbuurt. En dat heeft erin geresulteerd dat in de binnenstad alle prullenbakken groen zijn geworden met een vrolijke Flipje erop.”

Will van Rhee bood namens de Stichting Burgerweeshuis Tiel een cheque van 3000 euro aan. Ook complimenteerde hij Bart van den Berg met wat hij en zijn stichting in korte tijd hebben bereikt.